A kormány duplázni szeretne

A kormány újabb nyolc milliárd forinttal megemeli az építőipari vállalkozások kapacitásnövelő és hatékonyságjavító beruházásainak támogatását szolgáló nyolc milliárd forintos pályázati keretet - mondta el az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára csütörtökön az MTI-nek az ÉVOSZ építőipari konferenciája előtt Győrben.

 

György László hozzátette, a kiírás pénteken jelenik meg, a pályázatokat október 15-től lehet benyújtani. A tervek szerint az elbírálást és a szerződéskötést követően még az idén megtörténhet a támogatások kifizetése.

Az elbírálás során az egy főre jutó termelési érték mellett figyelembe veszik, hogy az adott vállalkozás milyen mértékben emeli a béreket, mert a kormány számára az épített környezet jó minősége mellett fontos az építőiparban dolgozók bérének növelése - fűzte hozzá az államtitkár.

György László elmondta, 2017 és 2022 között 20 ezer milliárd forintra tehető az építésgazdaság rendelésállománya, miközben a kapacitások jelenleg 15-16 ezer milliárd forintnyi megrendelés teljesítésére elégségesek, annak ellenére, hogy az ágazat teljesítménye tavaly és 2018-ban is közel harminc százalékkal nőtt.

"Mivel az említett időszakban a megbízások közel háromnegyedét, mintegy 15 ezer milliárdnyi forint értékkel az állam generálja, az építőipari kapacitások szűk keresztmetszetét látva a következő években szeretnénk kisimítani a megrendelések növekedési ütemét" - fogalmazott az államtitkár.

György László tájékoztatása szerint a pályázati támogatások növelésével 2018 és 2020 között a korábbi 20-ról 28 milliárdra emelkedik az építőipari kkv-k beruházási támogatása. Idén a nyolc milliárd forintos keretre 149 pályázat érkezett, amelyből 82 pályázót támogattak. Az érintetteket napokon belül értesítik az eredményről.

Koji László az ÉVOSZ elnöke a szervezet egyik eredményes kezdeményezésének nevezte az építőipari minimális rezsióradíj meghatározását, amelynek értéke idén 3300 forint.

A Széchenyi István Egyetemen rendezett konferencián ismert cégvezetők adtak tájékoztatást közel 200 résztvevőnek az építőipari alágazatok helyzetéről és piaci várakozásaikról.
Forrás: MTI