Azerbajdzsáni korrupció londoni szálait nyomozzák

Egy azerbajdzsáni exbankár Londonban élő felesége ellen indult az első eljárás a kétes eredetű külföldi vagyonok nagy-britanniai befektetése ellen hozott brit kormányrendelet alapján.

 
A londoni felsőbíróság szerdai végzésében kötelezte az 55 éves Zamira Hadzsijevát arra, hogy adjon számot az elmúlt években Londonban általa elköltött több tízmillió font eredetéről.

A határozat indoklása szerint Hadzsijeva az utóbbi tíz évben csak a világhírű londoni Harrods luxusáruházban 16 millió fontot (csaknem 6 milliárd forintot) költött el. Emellett egy befektetési társaság, amely a Brit Virgin-szigeteken van bejegyezve, néhány évvel ezelőtt 11,5 millió fontért (4,3 milliárd forintért) vett luxuslakást a házaspár számára a Harrods közvetlen szomszédságában.

Egy másik offshore befektetési társaság 2013-ban 10 millió fontért vásárolt meg Hadzsijeva nevében egy angliai golfpályát a hozzá tartozó luxusingatlanokkal együtt.

Zamir Hadzsijeva 42 millió dollárért egy Gulfstream G550 magánrepülőgépet is vásárolt.

A BBC szerdai beszámolója szerint Hadzsijeva férje, Dzahangir Hadzsijev egy azerbajdzsáni bank elnöke volt, ám 2016-ban, hazájában 15 év szabadságvesztésre ítélték, több tízmillió dollár értékre elkövetett sikkasztás és csalás vádjával.

A londoni felsőbíróság szerdai határozatának indoklásában szerepel az is, hogy Zamira hadzsijeva londoni luxusvásárlásaihoz 35 olyan hitelkártyát használt, amelyeket férjének egykori bankja bocsátott ki.

A felsőbírósági végzés szerint Zamira Hadzsijeva köteles beszámolni a brit bűnüldözési hatóságnak (National Crime Agency, NCA) az elmúlt években Londonban elköltött hatalmas vagyon eredetéről.

A bírósági határozathoz a jogalapot a brit kormány által a magyarázat nélküli vagyonokra februárban életbe léptetett új rendelet - unexplained wealth orders (UWO) - teremtette meg. Az UWO lehetővé teszi, hogy a brit hatóságok vagyonelemeket zárolhassanak, ha a gyanús pénzmozgások miatt vizsgálat alá vont személy vagyona meghaladja az 50 ezer fontot, és ennek eredetére nem tud hiteles magyarázatot adni.

A brit hatóságok becslései szerint évente 90 milliárd font (több mint 33 ezer milliárd forint) illegálisan szerzett külföldi vagyontömeget mosnak át a brit bankrendszeren és az ingatlanpiacon.
Ben Wallace, a brit belügyminisztérium belbiztonsági kérdésekért felelős államtitkára az UWO-rendelet életbe léptetését annak idején egy lapinterjúban azzal indokolta, hogy a kormányzati eszköztár minden erejével fel kell lépni a Nagy-Britanniát befektetési paradicsomként használó bűnözők és korrupt politikusok ellen.

Wallace szerint ha valaki például egy külföldi ország "szerény javadalmazású" parlamenti képviselője, ám hirtelen szert tesz egy fontmilliókat érő házra Knightsbridge-ben, és nem tudja megmagyarázni, hogy honnan volt rá pénze, akkor az ingatlant a brit hatóságok lefoglalják, értékesítik és a bevételt a brit bűnüldözés finanszírozására fordítják.

A londoni Knightsbridge városrész a világ legdrágább ingatlanpiacai közé tartozik, és ebben a kerületben van a Harrods áruház is.
Forrás: MTI