Szijjártó ítélkezik Juncker felett

Jean-Claude Juncker az elmúlt négy és fél évben bebizonyította, hogy alkalmatlan az Európai Bizottság vezetésére - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden az MTI-vel.

 

A tárcavezető arra reagált, hogy a román külügyminisztérium üdvözölte Jean-Claude Juncker december elsejével - Erdély és Románia egyesülésének centenáriumi ünnepségével - kapcsolatos állásfoglalását, ugyanakkor aggodalmának adott hangot a "budapesti hatóságok retorikája" miatt. Az Európai Bizottság elnöke a nagy román egyesülés napját egész Európa ünnepének nevezte.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kifejtette: Junckernek Európa egységét kellett volna megtestesítenie, "de erre soha nem volt képes, sem a Brexitnél, sem a migrációnál, sem a román nemzeti ünnepnél".

A külügyminiszter hangsúlyozta: "Európa akkor lesz erős és egységes, ha elfogadjuk, hogy bizonyos történelmi dátumok egyeseknek örömöt jelentenek, másoknak viszont fájdalmat". Az is fontos lenne, hogy "azoktól, akik szomorúan emlékeznek egy eseményre, ne várják el, hogy örüljenek, az ilyen elvárás ugyanis erkölcstelen és tisztességtelen" - fogalmazott Szijjártó Péter.
Forrás: MTI