Az e-autók gyártása új lehetőség

Az elektromos autók elterjedése új gyártási igényeket teremt, és Magyarország sikerrel pályázhat az ilyen beruházásokra – derül ki az Atradius hitelbiztosító globális piacelemzéséből.

 A tanulmány szerint Magyarország továbbra is vonzó célpont lehet például akkumulátorgyártók számára, az eddigi autóipari referenciáinak, az Európai Uniós tagságának és a jó földrajzi adottságainak köszönhetően. Ez arra is lehetőséget ad, hogy az összeszerelés helyett magasabb hozzáadott értékű tevékenységekkel bővüljön a hazai ipar.

Az Atradius elemzés szerint az autóipar a magyar gazdaság egyik meghatározó ágazata, amely dinamikus növekedést produkál.

„A pozitívumok közé tartozik, hogy nagy presztízsű márkák vannak jelen Magyarországon, és a szektor egy alacsony kockázatú, stabil partner, Németország erős ágazatához kötődik. Ráadásul nálunk az autóipar vidéki beruházásai ellensúlyozzák az ország Budapest-központúságát, jelentős helyi fejlesztéseket és munkaerőpiaci kínálatot generálnak” – mondta Vanek Balázs, az Atradius országigazgatója.

A tanulmány ugyanakkor arra is figyelmeztet, hogy az elektromos autógyártásban való részvétel tovább növeli a magyar gazdaság kitettségét az autóiparnak. Az is gondot jelentett eddig, hogy Magyarország főleg mint az összeszerelés helyszíne szerepelt az ágazatban.

„A Samsung gödi akkumulátorgyár-beruházása, vagy az, hogy az Audi villanymotorokat is gyárt Győrben, jó példa arra, mire van szükség a jövőben. Remélhetőleg a BMW kecskeméti gyárában sem csak összeszerelés zajlik majd. Ezek azért lényegesek, mert nagyobb szakértelmet, több hozzáadott értéket követelnek, amelyhez természetesen szisztematikus oktatás és jól képzett munkaerő szükséges” – mondta Vanek Balázs.
Forrás: avantgarde