A menekültek jogait is tiszteletben kell tartani

A menekültek, menedékkérők és migránsok alapvető emberi jogainak tiszteletben tartására szólította fel Olaszországot csütörtökön az Európa Tanács (ET) emberi jogi biztosa.

 

Dunja Mijatovic a Giuseppe Conte olasz miniszterelnöknek küldött nyílt levelében azt kérte, hogy a római kormány mielőbb tisztázza, milyen intézkedéseket kíván hozni a menedékkérőket és a nemzetközi védelemre szorulókat megillető alapszintű ellátás további biztosítása érdekében.

A biztos aggodalmát fejezte ki a tavaly szeptemberben elfogadott biztonsági és migrációs törvényerejű rendelettel kapcsolatban, amely szerinte negatív hatással lehet a menekültek és a menedékkérők emberi jogaira, különösen a lakhatás, az egészségügyi ellátás és az oktatás terén.

Továbbá sajnálatosnak nevezte a Rómához közeli Castelnuovo di Porto menedékkérő-tábor elsietett kiürítését, rámutatva, hogy a központ bezárása megzavarhatja az évek óta tartó, helyi szintű integrációs és rehabilitációs törekvéseket.

Mijatovic mély aggodalmának adott hangot azon bevándorlók helyzetével kapcsolatban, akiket a közelmúltban kimentettek a Földközi-tengerből, azonban még hetekig nem szállhattak partra Olaszországban, ugyanis nem kaptak erre hatósági engedélyt, amíg nem született megállapodás az Európai Unión belüli elosztásukról.

"Továbbra is figyelmeztetni fogom a többi európai államot a szolidaritás fontosságára, annak garantálása érdekében, hogy Olaszország és a többi érkezési ország ne maradjon magára a helyzet kezelésében" - emelte ki.

Leszögezte ugyanakkor, hogy az olasz kormánynak ettől függetlenül biztosítania kell a kimentettek emberi jogi védelmét, ez nem tehető kockára az EU-tagországok közötti nézeteltérések miatt. "A humanitárius megfontolásoknak kell elsőbbséget élvezniük" - fogalmazott.
Forrás: MTI