Az ügyészség újra elutasította az MTVA-ban bántalmazott képviselők feljelentését. Három országgyűlési képviselő, Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Varju László a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) segítségével újabb büntetőeljárást indít.

 
Az MTVA székházában történt, országgyűlési képviselőket érintő erőszakos cselekmények miatt tett feljelentést másodszorra is elutasította az ügyészség, miután Szél Bernadett és Hadházy Ákos a TASZ segítségével panasszal éltek az első döntés ellen. A panaszt a mai napon elutasította a Legfőbb Ügyészség - Szél Bernadett és Hadházy Ákos, továbbá Varju László pótmagánváddal fognak élni, amelyben továbbra is a TASZ képviseli őket.

Az új eljárás eredményességéhez azonban szükséges, hogy az erőszakosan fellépő biztonsági őrök személye ismert legyen, így a civil szervezet arra kér mindenkit, akinek a fegyveres biztonsági őrség erőszakosan fellépő tagjainak személyazonosságáról tudomása van, keresse meg őket.

Az ügyészség arra hivatkozva utasította el a panaszt, hogy a nyomozás alapján nem történt bűncselekmény. Az ügyészségi nyomozás azonban rendkívül hiányos volt, még tanúmeghallgatásokra sem került sor. A sértettek nem mondhatták el, mi történt velük az MTVA épületében és a biztonsági őrök meghallgatására sem került sor - annak ellenére, hogy még egy kocsmai verekedés után is minden érintettet részletesen kihallgatnak.

A feljelentés elutasításáról szóló döntés egyik legabszurdabb elemét, miszerint a képviselők nem képviselői minőségükben jártak el az épületben, a Legfőbb Ügyészség is megismétli. A TASZ jogi álláspontja szerint a képviselők kétséget kizáróan hivatalos személyként jártak el az MTVA-ban, már csak azért is, mert eleve képviselőségük miatt engedték be őket.

Ezen túl a Legfőbb Ügyészség gyakorlatilag megismétli a Központi Nyomozó Főügyészség álláspontját, például azt a tarthatatlan és valótlan állítást is, miszerint a képviselők erőszakosan léptek fel a biztonsági őrség tagjaival szemben és veszélyeztették az MTVA működését. A valóság ennek éppen az ellenkezője. A Legfőbb Ügyészség ezen túl ragaszkodik ahhoz a téves állásponthoz, miszerint az MTVA épületének gyakorlatilag egésze közérdekű üzem, holott a vonatkozó jogszabály szerint azt jelen esetben csak az “elektronikus hírközlő hálózat” tekinthető annak. Könnyen belátható, hogy az épület üres folyosói, lépcsőházai nem tartoznak ebbe a körbe.

“Az ügyészség eljárása és döntése elfogadhatatlan, így minden lehetőséget, köztük a pótmagánvádas büntetőeljárást kihasználva azon fogunk dolgozni, hogy az MTVA-ban történteknek következménye legyen.” - mondta el Döbrentey Dániel, a TASZ jogásza.
Forrás: MTI