Habár sokan úgy vélik, hogy mostanában gyorsan elkelnek az ingatlanok a budapesti ingatlanpiacon, így csekély az alku, ez nem teljesen igaz. Bizonyos esetekben jelentős árengedmény érhető el, de ennek mértékét több tényező is befolyásolja. Az egyik legfontosabb a túlárazottság mértéke, és nagyon sok múlik azon, hogy milyen típusú ingatlant akarunk vásárolni.

  

„Most is lehet alkudni az árakból, sőt ez szinte kötelező is a hazai piacon.” - mondta Rácz Gyula László, a Balla Ingatlan XVIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Amivel azonban tisztában kell lenni, hogy piacon most jócskán túlárazzák az ingatlanaikat az eladók. Ez az értékesíteni kívánt ingatlanok 60-70 százalékára igaz. „Mivel a túlárazás mértéke 5-10 százalék között mozog, így az 5-10 százalékos alku egyáltalán nem kirívó.” - jelezte Sebestyén Tamás, a Balla Ingatlan XIV. és XVI. kerületi irodájának szakmai vezetője.

„Ez az alku-mérték jelenik meg a nagyobb értékű, kevésbé gyorsan forgó ingatlanoknál is.” - tette hozzá Balla Frigyes, a Balla Ingatlan IV. és XV. kerületi irodájának szakmai vezetője. Kántor Istvánné, a Balla Ingatlan X. és XVII. kerületi irodájának szakmai vezetője ezt úgy pontosította, hogy jelenleg a lakások és az új, illetve újszerű házak esetében 0-5 százalékot, korszerűtlen és 20 évnél idősebb házak esetében viszont akár 3-8 százalékot is tudnak alkudni a vevők.

„Emellett azonban azt is figyelembe kellene venniük az eladóknak, hogy miközben az enyhe-közepes mértékű túlárazottságnál megjelennek a fentebb említett alkuk, addig egy erős túlárazottságnál fennáll annak a veszélye, hogy még csak nem is érdeklődnek az eladó ingatlan iránt a vevők” - jelezte Nagy Andrea, a Balla Ingatlan bel-budai és észak-budai irodáinak szakmai vezetője. „Ez akkor következik be, ha a túlárazás mértéke meghaladja a piaci ár 10 százalékát” - tette hozzá.

A jól árazott ingatlanoknál azonban nem nagyon beszélhetünk alkuról. Ezeknél legfeljebb csak egy minimális árengedmény érhető el a vevők részéről. Rácz Gyula László szerint egy jól árazott lakás esetében maximum fél százalékot tehet ki az elérhető alku mértéke. „A túl merész alkudozásból ugyanakkor sértődés lehet, emiatt a vevőknek érdemes racionálisan közelíteni a kérdéshez, ha egy ingatlan megvásárlását komolyan fontolgatják.” - jegyezte meg a szakértő.

Az előbb említett, fél százalékos alkumérték jellemző egyébként a panellakásokra is. Mint Balla Frigyes elmondta: annak ellenére, hogy a kis és közepes méretű panelek ára töretlenül emelkedik, ennél a kategóriánál a IV. és XV. kerületben szerény a különbség a hirdetési és eladási árak között: mindössze néhány százezer forintról beszélhetünk. Ugyanezt megerősítette Kántor Istvánné is: a felkapottnak számító paneleknél a X. kerületben jelképes, 100-200 ezer forintos árengedmények jellemzők.

Sebestyén Tamás szerint a vevők helyzetét nehezíti, hogy jelenleg sok olyan eladóval találkozni, akiknek csupán az a céljuk, hogy felmérjék ingatlanjuk értékét a piacon. Amikor viszont élessé válik a helyzet - tehát ténylegesen eladásra kerülne sor -, hirtelen megtorpannak, és gyakran vissza is lépnek az értékesítéstől. Ilyenkor persze hiába próbál alkudni a vevő, az ingatlan nem kerül eladásra.

Hártó Regina, a Balla Ingatlan érdi irodája szakmai vezetője is azt hangsúlyozta, hogy alapvetően az eladó motivációjától függ az alku mértéke, azaz, hogy mennyire gondolja komolyan az értékesítést. Adott esetben - ha sürgős a költözés - akkor akár 10 százalékos árengedményt is kaphatunk, ha viszont nem fontos az eladónak az, hogy elkeljen az ingatlanja, akkor szinte semmit nem hajlandó engedni az eleve magas hirdetési árból.

„Másrészt azonban találkozni néha a vevői oldalon is a valóságtól egészen elrugaszkodott elképzelésekkel az alku mértékét tekintve.” - jegyezte meg Tóth Viktória, a Balla Ingatlan XIII. kerületi irodájának szakmai vezetője. Ugyanezt tapasztalta Sebestyén Tamás is, aki az ilyen vevőket csak “turistaként” emlegeti. Nekik az ingatlanközvetítő szerint vagy teljesen irreális elképzeléseik vannak a lehetőségekről, vagy csak próbálkoznak.

Összességében tehát elmondható, hogy jelenleg lehet alkudni az ingatlanpiacon, és az alku mértéke 0-10 százalék között mozog. A jól árazott és keresett ingatlanok, elsősorban pedig a panellakások esetében legfeljebb fél százalékról, azaz 100-200 ezer forintos alkukról beszélhetünk. A kevésbé népszerű kategóriáknál viszont megjelenik az 5-10 százalékos árengedmény is, de csak abban az esetben, ha valóban komolyan gondolják az értékesítést a tulajdonosok. Ha nem, akkor az ingatlan a piacon marad, ahogy akkor is, ha ennél nagyobb a túlárazás mértéke, hiszen akkor érdeklődőt sem találnak rá.
Forrás: Balla Ingatlan