Totális Fidesz-média

Vállalatcsoporttá alakultak a nemrég egy alapítványba terelt fideszes médiumok, betagozódnak Mészáros Lőrinc volt cége, a Mediaworks alá, ami így uruk, irányítójuk és felügyelőjük lesz. Ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása - írja a hvg.hu.

 

2019. év február hónap 21. napján uralmi szerződést kötöttek egymással Mészáros Lőrinc felcsúti dollármilliárdos volt érdekeltsége, a Mediaworks Hungary Zrt. és 28 darab további médiavállalkozás, amelyek mind a KESMA (Közép-Európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli médiaalapítvány tulajdonában állnak – ez erről szóló hirdetményt március 7-én tették közzé a cégközlönyben. A szerződéssel elismert vállalatcsoport jön létre, aminek uralkodó tagja a Mediaworks, a többi cég pedig ellenőrzött tag.

Ez nagyon fontos lépés, eddig ezeknek a cégeknek csak közös volt a tulajdonosuk (a KESMA), innentől viszont központi irányítású vállalatcsoportként működnek tovább, ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása.

A Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat a többi cég fölött, a vállalatcsoporttá alakulás többek közt az alábbiakat vonja magával:

Közös beszerzési rendszert használnak, gyakorlatilag a Mediaworks dönt a beszerzésekről és bonyolítja le azokat;

Egységes informatikai rendszert használnak;

Összehangolják humenerőforrás-menedzsmentjüket, gyakorlatilag a Mediaworksnél határozzák meg, ki dolgozzon az Origótól a Hír Tv-n keresztül a Ripostig bárhol.

A Mediaworks jogosult a cégek marketing- és jogi tevékenységének összehangolására;

A cégek a Mediaworks által irányított központosított pénzügyi rendszerbe tömörülnek, közös likviditási menedzselési, közös elszámolási stb. rendszerekkel;

Összehangolt számviteli rendszert alkalmaznak;

Összehangolt kontrolling-rendszert használnak.

A Mediaworks ügyvezetése képviseletében az uralkodói jogokat gyakorolja:

Liszkay Gábor elnök-vezérigazgató;
Lóczi János általános vezérigazgató-helyettes;
Kálmán Erika portfóliókezelési vezérigazgató-helyettes;
Csermely Péter tartalomfejlesztési vezérigazgató-helyettes.

A Fidesz-közeli médiacégek tulajdonosai 2018. december elején ajándékozták oda több tízmilliárd forint összértékű újságjaikat, tévéiket, rádióikat a KESMA-nak. A manőverrel olyan koncentráció jött létre a magyar médiapiacon, ami mellett a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) ha akart volna, se mehetett volna el szó nélkül. A kormány rendeletben nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az érintett médiacégek fúzióját, ezért azt a GVH nem vizsgálta.
Forrás: hvg.hu