A médiatörvény módosítására benyújtott új kormányzati javaslat a Fidesz médiapozícióinak megerősítéséről, bebetonozásáról szól - értékelt Kunhalmi Ágnes, az Országgyűlés kulturális bizottságának szocialista alelnöke csütörtökön sajtótájékoztatón.

 

Hangsúlyozta, bár az MSZP szerint az egész hatályban lévő médiatörvény kukába való, a jogszabály mostani módosítása tovább ront a helyzeten: tovább korlátozza a sajtószabadságot, és azt célozza, hogy depolitizálja a társadalmat, ellehetetlenítse az emberek hozzáférését a valódi hírekhez.

Az előterjesztés szocialisták által kifogásolt pontjai közül kiemelte azt a javasolt változtatást, amely eltörölné a reggeli kötelező hírtájékoztatást a tévékben, az estit pedig 45 percben korlátozná. Kunhalmi Ágnes ezt a szerkesztői szabadság és az ellenzéki médiamegjelenések szűkítésének tartja.
Az ellenzéki képviselő a "fideszes médiabirodalom" bebetonozását látja abban, hogy 7-ről 10 évre nőne a rádiós frekvenciajogosultsági idő, meghosszabbítása pedig 5 helyett 7 évre történne a kormány indítványa értelmében.

Kunhalmi Ágnes a közelgő önkormányzati választásokra utalva kijelentette: a nyilvánosság szabadságát biztosíthatná, ha ellenzéki polgármestereket juttatnának pozícióba a választók.

Kérdésre a szocialista politikus azt mondta, Karácsony Gergely betartotta a DK-val kötött egyezsége minden pontját.

Hozzátette, minden ellenzéki politikusnak a becsület és a bizalom talaján kell állnia, e nélkül ugyanis nem különböznének a kormánypártiaktól. Azt mondta, a DK-t továbbra is pártja természetes szövetségesének tartja, "bármit mondjon" Karácsony Gergelyről a Demokratikus Koalíció. "A bizalmat valamilyen módon helyre kell állítani, de bizalom van" - felelte az MSZP és a DK közötti viszonyra vonatkozó további kérdésre.
Forrás: MTI