5 dolog, amiért hasznos lehet egy nyári gyerektábor

Elérkezett a népszerű gyerektáborok ideje, amelyek közül nem mindig könnyű kiválasztani a legeslegjobbat.

 
Néhány támpont alapján azonban már könnyebb eligazodni, milyen jellegű gyerektábor is való a fiataloknak. Mindenesetre bármilyen tematikájú tábort is választunk, fontos tudni, hogy az alábbi előnyökkel és pozitívumokkal gazdagíthatjuk gyermekeink életét:

1. Egyedülálló érdeklődési kör kialakítása

Nem mindennap találkozhatnak a gyerekek olyan specifikus irányzatokkal, mint például videójáték-tervezés, robotika vagy íjászat. A különböző tematikájú táborok bővíthetik a gyerekek érdeklődési körét, s egy-egy program alkalmával megtalálhatják azt a bizonyos dolgot, amit tényleg őszintén élveznek és szeretnek. Legyen szó sportolásról, hobbiról vagy hivatásról – mindenképpen pozitívumnak tekinthető, ha a gyerekek olyan felfedezéseket tesznek, amelyeket mindenekelőtt a magukénak éreznek.

2. Új képességek

A táborok remek lehetőséget jelentenek az új képességek, készségek felfedezésében. A táborozók sok esetben – például a kreativitást és a művészeteket illetően – ilyenkor szembesülnek először saját rendkívüli adottságaikkal. Ezért a legjobb nyári táborok egyfajta tehetséggondozói tevékenységet is szolgáltatnak.

3. Eltérő ismerkedési formák

A táborlakók – ha nem is már az első napon, ám a tábor végére biztosan – újfajta attitűddel rendelkeznek majd, ami az ott kialakult barátságokat más perspektívába helyezi. Ezek a táborban induló kapcsolatok akár egy osztálytársi barátságnál is szorosabb kötődésekké is alakulhatnak. Az önfeledt és laza közegben pedig könnyebben is nyitnak egymás felé a gyerekek.

4. Önállóság és függetlenség fejlesztése

Mivel a gyerekek ilyenkor egyedül, azaz szülők nélkül táboroznak, gyakrabban kénytelenek feltalálni magukat, ami természetesen nagymértékben elősegíti az önállósodás folyamatát. Ez egyrészt a komfortzónából való kilépést jelenti, másrészt pedig a függetlenedés folyamatát elindító lépéseket.

5. Sikerélmény és magabiztosság

A sikerélmény és a magabiztosság elképesztő módon összefüggenek: igazából egyik sem létezik a másik nélkül. A legtöbb tábor – így a PEOPLE TEAM-tábor is – alapfilozófiája szerint leginkább arra törekszik, hogy a lehető legintenzívebb és legkülönlegesebb sikerélményeket biztosítsa minden résztvevője számára. Ehhez számtalan feladatteljesítésre és rengeteg dicséretre van szükség, amelyek következtetésképpen folyamatosan táplálják a magabiztosságot. Hosszú távon mindez kulcsfontosságú a sikeres, boldog és derűlátó önbizalommal teli felnőttkorhoz.