Weber emberibb Európát akar

Üdvözlendő, hogy Ursula von der Leyen megválasztásával sikerült stabilitást teremteni, és a német elnök ambiciózus új kezdetet jelent Európa számára, az EU további demokratizálását ígérte, amiért az Európai Parlament (EP) továbbra is küzdeni fog - jelentette ki a Deutschlandfunk német közszolgálati rádiónak adott interjúban szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) EP-frakcióvezetője.

 

A bajor politikus, az EPP korábbi jelöltje az Európai Bizottság élére, ismét sajnálatosnak nevezte, hogy a csúcsjelölti rendszer nem érvényesült. Úgy értékelte, hogy ez visszalépést jelent, de bizakodónak mutatkozott abban, hogy a parlament érvei a jövőben felülkerekednek.

"Keményen kell küzdenünk azért, hogy elérjük a céljainkat" - húzta alá Manfred Weber.

Az Ursula von der Leyent támogató szűk parlamenti többséggel kapcsolatban közölte, hogy az egyáltalán nem gyengíti a megválasztott elnök pozícióját.

"Megválasztották, és egy demokráciában az számít, hogy a képviselők többségét maga mögött tudja" - szögezte le Weber, aki pozitívumként említette, hogy az Európai Tanács ellenszavazat nélkül jelölte von der Leyent a posztra.

Most az a kérdés, hogy ez az összhang a tartalmi kérdésekkel kapcsolatban is fennmarad-e a parlamentben és a tanácsban - hangoztatta Manfred Weber.

Weber szerint központi kérdés, hogy miként lehet Európát emberközelibbé tenni, mert ebből az elmúlt hetekben hiány mutatkozott. Ezen a téren erős jelzésnek nevezte, hogy von der Leyen elmondta: támogatja, hogy az Európai Parlament kezdeményezhessen új jogszabályokat.

Ezzel a joggal csak az Európai Bizottság rendelkezik az uniós intézmények közül, és a javaslatból csak akkor lehet jogszabály, ha az EP és a tagállami kormányok minisztereiből álló tanács is elfogadja.

"Egyre közelebb kerülünk ahhoz, hogy az Európai Parlament egyenjogúvá váljon" - vélekedett a néppárti frakcióvezető.
Forrás: MTI