Az esküvőre történő ékszerválasztás szabályai

Míg régebben nagy népszerűségnek örvendtek a gyöngyékszerek, addig manapság már inkább a köves darabok vették át a vezető szerepet. Hogy ez miért van így? Körüljárjuk mai cikkünkben.

 
A gyöngyből készült ékszer története

A gyöngyhöz és annak viseléséhez számos babona kötődik, főleg az esküvővel kapcsolatban.

Mondják, hogy annyi könnyet ejt a leendő ara a házassága folyamán, ahány gyöngyöt visel, így manapság biztosra mennek, hogy ezt kiküszöböljék. Pedig nem volt ez mindig így, hiszen a századelőn éppen ellenkezőleg volt, azaz minden menyasszonyi viselet mondhatni kötelező eleme volt a ruhákon megjelenő gyöngy díszítés. Egyrészt az egyik legjobb módja volt az anyagi jólét kifejezésének, másrészt úgy tartották, hogy véd a szemmel verés ellen.

A XXI. század elején még nagy volt a kereslet a gyöngyékszerek iránt, gyakorlatilag minden menyasszonynál jelen volt, akár egy kisebb-nagyobb fülbevalón vagy éppen nyakláncon. Ezután jelentek meg és szorították le a trónról a különböző kristályok, gyémántok.

Először a ruha, aztán az ékszer!

Mivel szinte végtelen az ékszerpaletta, ezért mindenképp érdemes először a ruhát kiválasztani, majd csak utána az ékszereket. Hiába tudjuk fejben, hogy milyen ruhát szeretnénk, nem biztos, hogy a valóságban az áll jól, vagy abba szeretünk bele. A ruha díszítése nagyban befolyásolja az ékszerválasztást, mivel fontos, hogy harmóniában legyenek egymással. Ha nincs ilyen jellegű díszítés a ruhán, akkor szabadabban választhatunk ékszert.

Ugyanígy meghatározó a ruha színe is. Mivel a divat folyamatosan változik, így nehéz meghatározni, hogy éppen mi a törvényszerű. Az biztos, hogy a törtfehér, krémszínű vagy éppen ekrü ruhákhoz tökéletes választás a krémszínű vagy vajszínű gyöngy ékszerek. Ezen felül pedig a világos topáz, az úgynevezett golden shadow vagy éppen halványsárga kristály ékszer szettek lehetnek a befutók.

A ruha színe és stílusa

Mostanában egyre inkább a hagyományos fehér ruha jött újra divatba, amihez értelemszerűen a hófehér gyöngyök és az áttetsző kristályok, gyémántok a nyerők.

A ruha záródása, kivágása is mérvadó a választás során. Egy nyakban záródó ruha esetében egy fülbevaló a jó választás, míg egy pánt nélküli felsőrésszel rendelkező ruha esetében egy csodaszép nyakék is harmonikus lehet. A “V” alakú dekoltázsok esetében pedig nyugodtan válasszunk olyat, ami kicsit belóg.

Egy bevállalósabb menyasszonynak sem kell beérnie kevesebbel, a színes esküvői ruhához is kereshet hozzá illő ékszert, minden bizonnyal megtalálja az igazit.

Végül pedig nagyon fontos, hogy mindig tartsuk szem előtt, hogy ez a nap rólunk és a szerelemről, egy életre szóló választásról szól.