KSH: nőtt a kiskereskedelem Magyarországon

Júniusban a nyers adat szerint 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve - jelentette pénteken a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

 

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Az idei első fél évben 5,7 százalékkal nagyobb volt a naptárhatástól megtisztított forgalom, mint a múlt év azonos időszakában. Az első negyedévi 6,6 százalék után a másodikban 5,0 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben a bruttó hazai termék (GDP) módszertanával számolva a háztartások vásárolt fogyasztása 5,2 százalékkal nőtt, amivel 2,6 százalékponttal vette ki részét az 5,3 százalékos GDP-növekedésből.

Júniusban az országos kiskereskedelmi üzlethálózat, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelem forgalma folyó áron 1025 milliárd forint volt.

Az országos kiskereskedelmi forgalom 45 százaléka az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben, 38 százaléka a nem élelmiszer-kiskereskedelemben, 17 százaléka az üzemanyagtöltő állomások üzemanyag-forgalmában realizálódott.

A élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a júniusi forgalom 75 százalékát adó élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 2,4 százalékkal nőtt az értékesítés volumene , az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzleteké 1,4 százalékkal emelkedett.

A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának összességében 8,7 százalékos növekedésén belül két hónap csökkenés után megugrottak és 13,7 százalékkal nőttek az eladások a textíliát, ruházati cikkeket és lábbelit árusító boltokban, 9,1 százalékkal nőtt a forgalom a gyógyszer-, gyógyászati termék és 3,3 százalékkal az illatszer üzletekben. Csökkent a forgalom volumene a bútor-, műszakicikk üzletekben 1,0 százalékkal, és 0,7 százalékkal a könyv-, számítástechnika-, egyéb iparcikk üzletekben.

Az árucikkek széles körére kiterjedő, a kiskereskedelmi forgalomból 5,4 százalékkal részesedő csomagküldő és internetes kiskereskedelem volumene 37,9 százalékkal emelkedett tavaly júniushoz viszonyítva.

Az első fél évben 2,9 százalékkal nagyobb forgalmat bonyolítottak le az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelemben a tavalyi év azonos időszakához mérve. A nem élelmiszer-kiskereskedelemben 8,5 százalékos volt a növekedés, ezen belül az iparcikk jellegű vegyesboltok 12,7 százalékos, a bútort és műszaki cikkeket árusító üzletek 5,3 százalékos forgalomnövekedést regisztráltak. Az üzemanyag-fogyasztás 7,9 százalékkal nőtt a naptárhatástól megtisztított adatok szerint.
Forrás: MTI