Előtérbe kerülhet a kisebb - néhány tíz vagy száz megawattos - teljesítményű atomreaktorok építése olyan területeken, ahol nincs szükség a hagyományos atomerőművek nagy teljesítményére - mondta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Energiatudományi Kutatóközpontjának fizikusa pénteken az M1 aktuális csatornán.

 

Hózer Zoltán közölte: ennek "előfutára" lehet a Lomonoszov Akadémikus nevű orosz úszó atomerőmű.

Ismertetése szerint egyre gyakrabban felmerül a kisebb teljesítményű, úgynevezett moduláris atomreaktorok építésének igénye arra válaszul, hogy az elmúlt húsz évben folyamatosan nőtt az atomerőművek teljesítménye.

A műsorban elhangzott: majdnem húszéves tervezés és kivitelezés után hamarosan megkezdik a Lomonoszov Akadémikus elnevezésű úszó atomerőmű elvontatását Murmanszkból - a sarkkör mentén vezető északi hajózási útvonalon - az orosz Távol-Keletre, ahol még az idén beüzemelik. Az úszó atomerőművet a szibériai Csukotka térség áram- és távhőellátásának biztosítása érdekében építették meg.

A technológiai megoldásról Hózer Zoltán közölte: a világban mintegy kétszáz atomreaktor található vízi létesítményeken. A kétszer 30 megawatt teljesítményű úszó atomreaktor nem a nyílt vízen, hanem egy zárt öbölben lehorgonyozva, kiépített kikötőben üzemel majd - ismertette.
Forrás: MTI