Shenszian nem anyagi kulturális öröksége - Cukorfestés technikája

A cukorfestmény, ahogy a neve is sugallja, cukorból készült kép, amely egyszerre cukor és festmény, megfigyelhető és ehető, a kínai népi nyelven "cukoremberként" ismert. Kétféle formában létezik: van sík és térbeli cukorfestmény.

Ez egy tipikus népi festészeti műfaj, egyedülálló piaci művészet, széles körben elterjedt a templomokban, piacokon, utcákon és parkokban, és nagyon népszerű kézműves élelmiszer az emberek körében.

A cukorfestmény készítési technikája Shandong tartomány Shenszian megyéjének Hszinzhou utcáján, Linzhuangban ered. Shenszian hosszú történelmű, gazdag hagyományos kultúrával rendelkezik. A cukorfestmény, mint Shenszian népi kultúrájának része, élethű formáival, finom és tartós megjelenésével, generációk gyermekkori emlékeit idézi fel. A cukorfestmény készítési technikáját 2016-ban felvették Shenszian nem anyagi kulturális örökségének listájára.

A cukorfestmény készítése először a cukor alacsony hőmérsékletű olvasztását igényli. A cukor olvasztása során az előkészített cukrot a cukorfazékban olvasztják, nagy lángon a cukor megéghet, ezért kis lángon, lassan olvasztják fel a cukrot, amikor a cukor teljesen felolvad, elkezdődik a festés: a vonalvezetés és a kompozíció tervezése. 

A cukorfestmény vonalvezetésének megtervezése után gyorsan elkészíthető a cukorfestmény, és a cukor sem hűl ki gyorsan. A lépések elsajátítása érdekében a cukorfestmény rajzolása előtt általában festési gyakorlatokat végeznek, amelyek célja a vonalvezetés és kompozíció gyakorlása. 

A cukorból készült festmények gyorsan megszilárdulnak, ha kihűlnek, ezért a cukorfestmények készítésekor a mozdulatoknak gyorsnak kell lenniük, a minta az előadóművész fejében van. A cukorfestmény készítésekor biztosnak kell lenni a sikerben, és egy lélegzettel kell megalkotni őket. Ahogy a cukorszálak szétszóródnak, a virágok, madarak, halak, rovarok, repülő állatok és négylábúak életre kelnek előttünk, egy bambuszpálcára ragasztva vagy átlátszó műanyag zacskóba helyezve. Így készül el az élethű cukorfestmény.