A megfelelő műfüves cipő kiválasztása: mire kell figyelni?

Ma már rengeteg műfüves futballpályával találkozhatunk Magyarországon is. Ez egyáltalán nem meglepő, mivel a labdarúgás iránti igény folyamatosan növekszik, viszont nem mindenhol van lehetőség természetes fűvel borított pálya kialakítására. A műfű tökéletes megoldást jelent, azonban teljesen más körülményeket teremt a játékosok számára.

Felkészülés a műfűre: melyik focicipő az ideális?

A műfűhöz szükséges talaj kialakítása teljesen eltér a természetestől. Itt nincs helye nagy fém stopliknak, mivel az könnyen kárt tenne a felületben. Sokkal kisebb, más formájú stoplikra van szükség. A Focicipőbolt műfüves focicipő kínálata jól megmutatja, hogy miben különböznek ezek a lábbelik a megszokott, “hagyományos” stoplis cipőkhöz képest.

A vásárlás során oda kell figyelni a jelölésekre. Ugyan a talpuk egyértelműen eltér a természetes fűre szánt cipőkétől, de jobb biztosra menni. Ha műfüves focicipőt keresünk, akkor az AG, TF/TT jelöléseket kell keresni. Az AG egy afféle hibridet jelent, amit természetes fűvel borított pályán is lehet használni bizonyos helyzetekben. A TF cipőket pedig leginkább műfüves kispályákra ajánlják. Ha megnézzük a talpukat, akkor láthatjuk, hogy sokkal több, de kisebb stopli, barázda található rajtuk. Ez a maximális tapadás miatt van. Itt már nem az a cél, hogy a focicipő képes legyen “megkapaszkodni” a talajban.

Nagyobb felületnek kell érintkeznie a talajjal, hogy megfelelő legyen a tapadás, de a megcsúszás megelőzése miatt még továbbra is szükség van stoplikra, mélyebb barázdákra. Fontos, hogy egy TF cipőt semmiképpen se használjunk természetes fűvel borított pályán vagy a teremben, mivel nem nyújtanak elegendő tapadást ezeken a pályatípusokon.

Minőségi műfüves cipők közül lehet válogatni

Mind a Nike, mind az Adidas képviselteti magát ebben a szegmensben. A legjobb teljesítményt nyújtó focicipők között válogathatunk. Minden nagyobb szériának (pl. Adidas Predator, Nike Mercurial) vannak műfüves változatai, így a csúcsminőség már ezekre a pályákra is betört.

Érdemes is őket választani, mivel sokkal jobban védik a lábat, mint az átlagos lábbelik. A biztonság, a testünk védelme kiemelten fontos, egy minőségi focicipőben pedig elkerülhetjük a komoly sérüléseket, de a kisebb horzsolásokat, karcolásokat is.

A műfüves pályák jelentik a jövőt?

Természetesen nem kell megijedni, nem fognak eltűnni teljesen a “hagyományos” pályák, de az egyértelmű, hogy a technológia folyamatosan fejlődik, és egyre egyszerűbb műfüves futballpályákat kialakítani és fenntartani is. Az újonnan épülő kispályás focihoz szánt területek döntő többsége már ezt a megoldást alkalmazza. Ezért is ajánlott minden játékosnak beszereznie legalább egy pár műfüves focicipőt, mert idővel egyre többször kell majd ilyen pályán játszani, edzeni és éles párharcokat megvívni.