3 látnivaló, amiért megéri meglátogatni Szilvásváradot

Könnyen meglehet, hogy úgy érezzük, egy ideje mást sem csinálunk, csak feladatokat, problémákat oldunk meg és tapossuk a mókuskereket, ami nemcsak testileg, hanem lelkileg is nagyon kimerítő tud lenni.

Ilyenkor igazi felfrissülést hozhat az életünkbe egy belföldi utazás, melynek keretén belül célba vesszük a Bükk hegységet, egészen pontosan Szilvásváradot, ami remek pihenési és kikapcsolódási lehetőségeket nyújt.

Ezt persze csak azután tudjuk megtenni, hogy lefoglaltuk a szállásunkat, például a WoodLand Luxury vendégházat Bélapátfalván, ami mindamellett, hogy csodás kilátást biztosít a Bélkő-hegyre, jacuzzival és szaunával is fel van szerelve.

Nézzük, miért is érdemes eltölteni itt néhány napot és miért nem fogjuk megbánni, ha ezt az úti célt választjuk!

Szalajka-völgy

A Szalajka-völgy egy igazi földi paradicsom azok számára, akik szeretik a természet közelségét és akik szívesen kirándulnak, túráznak, hogy az adott tájegység minden szépségét, izgalmát felfedezzék.

A völgyben erdők, patakok, tisztások és egyéb természeti látványosságok bújnak meg, amik miatt mindenképp megéri útnak indulnunk, a lenyűgöző panorámáról már nem is beszélve, ami időnként elénk tárul. 

A völgyben nemcsak gyalogosan tudunk túrázni a tanösvények jelzéseit követve, hanem arra is van lehetőség, hogy a kiépített kerékpárutakon két keréken járjuk be a környéket, miközben kiélvezzük a friss hegyi levegőt és a csodálatra méltó természeti környezetet.

Többféle útvonal közül is választhatunk attól függően, hogy mennyire vagyunk erőnk teljében és milyen az edzettségi szintünk. Kezdőként és haladó túrázóként is megtalálhatjuk a számunkra megfelelő útvonalakat.

Fátyol-vízesés

A Szalajka-völgy egyik legkülönlegesebb állomása a Fátyol-vízesés, ami egy vadregényes erdő közepén húzódik meg. Nemcsak maga a látvány káprázatos, hanem a hegyről lezúduló víz hangja is. A víztömeg ereje, illetve mennyisége évszakonként változó lehet, így érdemes úgy időzíteni az idelátogatást, hogy a vízesés bő vízzel rendelkezzen. 

Istállóskői-barlang

Végül, de nem utolsósorban pedig semmiképp se felejtsük el megtekinteni az Istállóskői-barlangot, ami szintén egy ikonikus látnivaló a környéken. Bár meg kell szenvedni ahhoz, hogy elérjük a magasan fekvő bejáratát, de megéri a fáradtságot. 

Amennyiben nem egyénileg, hanem vezetett túra keretében látogatjuk meg, akkor sokat megtudhatunk útközben a barlang kialakulásáról, történetéről, illetve a környékén élő állat- és növényfajokról.

Látható tehát, hogy rengeteg izgalmas élményben lehet részünk, ha arra vállalkozunk, hogy elindulunk felfedezni Szilvásváradot. A fent említett látnivalókat vétek lenne kihagyni a túránkból, de persze, szakítsunk időt a pihenésre is, különösen egy-egy kiadósabb sétát vagy tekerést követően.