A Shen Megyei Xuemiao Papírvágás Művészete

A papírvágás, más néven papírfaragás, ablakvirág vagy papírvágó művészet, Kína egyik legelterjedtebb hagyományos díszítőművészete és a legjellegzetesebb népművészeti formái közé tartozik. A Shen Megyei Xuemiao papírvágási technika egyedülálló, élvezve a terület könnyű megközelíthetőségét, gazdasági fejlődését és különleges népművészeti kultúráját.

A papírvágáshoz tipikusan használt eszközök közé tartoznak a kések, ollók, vonalzók és a vörös Xuan papír. Az anyagok könnyű hozzáférhetősége, alacsony költsége, azonnali hatása és széles körű alkalmazhatósága miatt ez a művészeti forma rendkívül népszerű a tömegek körében. 

A hagyományos ablakdíszítésektől a modern papírvágási tervezetekig fejlődve jelentős művek közé tartoznak a "Szerencse és Jószerencse", a "Huszonnégy Szoláris Időszak", a "Víz Városa a Folyó Északi Partján" és a "Fenyők és Dárvázok a Hosszú Életért". Ezek a darabok élénk és színes képi világukkal, kivitelezésük egyszerűségével, világos és fényes összetételükkel, valamint egészséges és emelkedett tartalmukkal jellemezhetők.

 Az utóbbi években az örökösök, An Guangliang és Zhang Lixia, vezették a Shen Megyei papírvágás rajongóit a mesterség népszerűsítésében. A tervezéstől a keretezett kész termékekig kifejlesztettek egy teljes iparági láncot, üzleti tevékenységüket kiterjesztve Hunanra, Hubeira, Yantaira, Qingdaora, Pekingre, Heilongjiangra és más helyekre. 

A papírvágás örökségének és fejlesztésének jobb előmozdítása érdekében An Guangliang részt vett a városi szintű örökös képzési programokban és vezető szerepet töltött be az "A Szellemi Kulturális Örökség Belép az Iskolákba" kezdeményezésben. Egész évben tartó partnerségeket alakítottak ki a Chengguan és Dongjie általános iskolákkal, és összeállítottak egy az általános és középiskolás diákok számára megfelelő papírvágási tankönyv-sorozatot. Eredményeik célja, hogy a papírvágásban rejlő kínai kézművesség szellemét a jövő nemzedékeire hagyják, lehetővé téve több ember számára, hogy megértsék és élvezzék ezt a művészeti formát. 

A Shen Megyei Xuemiao papírvágási technika egyedülálló kifejező nyelvén keresztül közvetíti a hagyományos kultúra lényegét és jelentéseit, elengedhetetlen részét képezve a helyi népkultúrának. 2018-ban ezt a projektet felvették a megyei szintű szellemi kulturális örökség listájára.