Milyen vízszigetelést válassz, melyik mire alkalmas?

Az épületek víz elleni szigetelése elengedhetetlen nemcsak a lakók és az épületet használók, de a szerkezet szempontjából is, így ha tartós és esztétikus otthonra vágysz, a megfelelő vízszigetelést kell választanod.

Új építés esetén nyilvánvaló, hogy vízszigetelésre van szükség, de egy meglévő ház esetében vajon honnan tudhatod, hogy kell-e utólag beépíteni, egyáltalán lehetséges-e? Laikusként nincs egyszerű dolgod, főleg, ha még azzal sem vagy tisztában, milyen típusú vízszigetelésre van szükséged, melyik mire alkalmas, hova építhető be. Ebben a cikkben ezekről lesz szó, tarts velünk! 

Mi a vízszigetelés szerepe?

A megfelelő típusú és célszerűen elhelyezett vízszigetelés védelmet nyújt az épületnek a vízzel és a nedvességgel szemben, ezért minden olyan helyen el kell helyezni, ahol ennek veszélye fennáll. 

Szerezd be a különféle vízszigeteléseket a MesterekFutára webshopból, és vásárold meg hozzájuk a kiegészítő anyagokat is! A nedvesség több irányból jelenthet veszélyt az otthonokra, egyrészt csapadék, másrészt talajnedvesség és talajvíz formájában, harmadrészt a használat során is víz juthat falakra, a padlóra is.

Az épületek tervezett élettartama több évtized, így az építésnél előre kell gondolkodni, amikor a hő-, a hang- és a víz elleni védelemről gondoskodunk, ráadásul egyszerűbb és könnyebb ezt megoldani az építkezés során. 

Persze abban az esetben, ha ez kimaradt vagy tönkrement, az állagmegóvás érdekében utólag is elkészíthető, ugyanis a nedvesség nemcsak esztétikai, egészségügyi problémákat okozhat, hanem a falazat meggyengülését, és akár az épület összeomlását is.

Védelem a csapadék ellen

Az eső és a hó nem kizárólag a tetőt veszélyezteti, hanem a homlokzatokat is, illetve a felcsapó eső a lábazatra is kockázatot jelent. A lapostetők jobban ki vannak téve a víz károsító hatásának, ezért ezeknél a vízszigetelés kiemelt fontosságú. 

A talajból felszivárgó nedvesség a pincefalat, a lábazatot, a talajon fekvő padlót és az alapot is veszélyezteti, így vízszigetelésre ezen épületszerkezeteknél is szükség van minden esetben, de különösen, ha magas a talajvíz szintje. 

A vízszigetelés hiánya a falak beázását, nyirkosodását, penészedését, a szerkezet megrogyását, meggyengülését, sóvirágzást, a burkolat károsodását, a vakolat és a festék felpúposodását, lepergését okozhatja, így utólagos elvégzése költséges lehet. 

Milyet válassz?

A nedvesség elleni szigetelés szükséges típusa elsősorban az épületszerkezet függvénye, de meghatározó, hogy milyen szintű nedvességnek lesz kitéve a felület, illetve milyen anyag kerül rá.

Alkalmazhatunk lemezes, kenhető és injektáló anyagokat is. A leggyakoribb típus a bitumenlemezes vízszigetelés, amelyet lapostetőknél használnak, de léteznek betonitos, műanyag-, acél- , valamint vízszigetelő és feszültségmentesítő lemezek. 

A kenhető anyagok egyszerűbben felvihetők, ezen belül megkülönböztetünk diszperziós és cementkötésű, bitumenes, poliuretán vízszigeteléseket, de ide sorolható a vízszigetelő csemperagasztó is.