2024. március 29. - Auguszta

Új emlékművet kapnak a Gulág áldozatai

A komiföldi Vorkutában emlékművet avattak szombaton a Gulág táboraiban elpusztult magyar katonai és polgári áldozatok, és a büntető táborok minden áldozata emlékére Holló József altábornagynak, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézete és Múzeuma fő
2007. szeptember 15. szombat 14:25 - Hírextra

Holló altábornagy az MTI-nek a helyszínről telefonon elmondta: műszaki átadásra készültek, de a helyiek katonai pompával igazi ünnepet rendeztek a mintegy 3 méter magas, fémből készült kereszt s a mellette az áldozatok nevével felállított két gránittömb leleplezése alkalmából. Megjelent a város egész vezetése, a régió vezetésének képviselője, és számos magánember is. Az emlékművet két ortodox pap szentelte fel.


A magyar küldöttség igyekezett kideríteni a helyszínen a magyar áldozatok nevét: az eddigi ismeretek szerint mintegy 500-600 magyar katona és civil vesztette életét Vorkutában, az Inta és a Recsnoj táborban, s közülük egyelőre mintegy száznak a neve ismert. A kutatómunkára azonban nem sok idő maradt, mivel Vorkutába ma is csak egy héten egyszer lehet eljutni repülővel Sziktivkarból, Komiföld fővárosából, s ugyanaz a gép indul másnap vissza.


A helybeliek a vendégeknek megmutatták a környéket, s erről a tábornok elmondta: mocsaras vidék, ahol csak tundra van, lakott település nincs, csak nagyon sok temető. A városban egyébként ma is sokan élnek azok közül, akik szabadulásuk után itt telepedtek le.


Vorkuta Moszkvától mintegy 1800 kilométerre észak-keletre, a sarkkör közelében van, a hosszú, sötét tél idején nem ritka a mínusz 50, nyáron a plusz 30 Celsius-fok, és nyáron moszkitók nehezítik az emberek életét. Vorkuta körül valaha 12 bányából hozták fel a szenet a számos országból és a Szovjetunió egész területéről foglyok, akiket a Gulág - a betűszó az akkori KGB büntető- és munkatáboraival foglalkozó igazgatósága nevének a rövidítése - táboraiban tartottak. A vorkutai táborok foglyai azzal írták be magukat a történelembe, hogy röviddel Sztálin halála után sztrájkba léptek, követelve ítéleteik felülvizsgálatát. A hatalom sokáig tanácstalan volt, s bár egy idő után fegyverrel leverték a lázadást, a táborok felszámolása nem sokkal később kezdetét vette.

 
Oroszországban a magyar kegyeleti munka egy 1997-ben megkötött kormányközi egyezmény alapján folyik, s a vorkutai emlékmű felállításáról a magyar-orosz kormányközi vegyes bizottság döntött.
Holló altábornagy vendéglátója, a Vojennij Memorial - Katonai Emlékmű - szervezet képviselője az MTI kérdésére elmondta: számos ország katonai és polgári áldozatainak állítottak már emlékművet Oroszország területén, de messze a legtöbb - 373 - a magyar áldozatok emlékét őrzi.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását