2024. április 20. - Tivadar

A világháború áldozataira emlékeztek

A második világháború civil áldozataira emlékeztek mintegy százan a budapesti harcok megszűnésének 63. évfordulója alkalmából szerdán a fővárosi Farkasréti temetőben a polgári áldozatok síremlékénél.
2008. február 13. szerda 14:00 - Hírextra
"Tartozunk annyival az ártatlan áldozatoknak, az emléküknek, hogy nemet mondunk a szavakban és tettekben megvalósuló erőszaknak" - fogalmazott Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság elnöke emlékező beszédében, majd azt hangoztatta: "Legyen 2008 a tolerancia éve!"

Mint mondta, hazákban ma béke van, mégis nyugtalan a szívünk, amikor bírókat és ügyvédeket megvernek, rendőröket megsebesítenek és megölnek.

Katona Tamás, a megemlékezést szervező Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja azt mondta: emberek tragédiája volt az az idő, egy városé, egy nemzeté, és ezért kötelességünk emlékezni a nem hősi halottakra, az áldozatokra.

A ünnepség végén a jelenlévők elhelyezték az emlékezés virágait a síremléknél.

Hatvanhárom évvel ezelőtt, alig három hónappal a második világháború európai szakaszának lezárta előtt, 1945. február 13-án szabadult fel Budapest. A főváros ostromában több tízezer civil sebesült meg és halt meg.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását