2024. április 25. - Márk

Ostrom Demszkyvel és Ungváry Krisztiánnal

Negyven középiskolás diák ismerhette meg szerda délután Budapest ostromának hajdani helyszíneit Demszky Gábor főpolgármester és Ungváry Krisztián történész kalauzolásával.
2008. február 13. szerda 18:40 - Hírextra
A csapat a főpolgármesteri hivatal elől indult. Amint Demszky Gábor az MTI munkatársának elmondta, fontosnak tartja, hogy a gyerekek megismerjék az 53 évvel ezelőtti ostrom hajdani helyszíneit, valamint hogy a történész felidézze számukra az akkori eseményeket. Ezért szervezte meg először ezt az emlékező túrát.

Ungváry Krisztián történész, a téma szakértője hozzátette: ő már több mint egy évtizede szervez hasonló fővárosi történelmi kalauzolást a múltban.

A séta - amelyen az ostrom két túlélője is részt vett - a következő útvonalon haladt: Lánchíd, budai Vár, Moszkva tér, János kórház, majd végállomásként a Budapesti Történeti Múzeum.

A 40 diák különböző fővárosi patinás iskolákból jelentkezett a felhívásra. Több tanár is velük tartott e különleges túrán. A jelenlévő két tanárnak teljesen ellentétes volt a véleménye az akkori eseményekről. A fiatalabbik tanár nem felszabadulásként tanítja az akkor történteket, a rákövetkező évtizedekre gondolva.

Másikuk megjegyezte: az akkori hadi és történelmi helyzetre gondolva mindenképpen felszabadulásként kell értékelni a II. világháború végén történteket.

A gyerekek elmondták, azért jelentkeztek a túrán való részvételre - amelyről tanáraiktól hallottak - mert kíváncsiak arra, mi is történt 1945 februárjában és az azt megelőző hónapokban Budapesten.
A séta végállomásaként a Budapesti Törétnelmi Múzeumban dokumentumfilm-összeállítást tekinthettek meg Ostromnapok címmel az eseményen résztvevők.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását