2024. április 25. - Márk

Amerikai képviselők levele Draskovicshoz

Amerikai kongresszusi képviselők levélben fordultak Draskovics Tibor igazságügyi miniszterhez, arra kérve a magyar kormányt, hogy tegyen eleget a kárpótlási program rendeltetésének, amely lehetővé teszi a magyar holokauszttúlélők és örököseik kárpótlását.
2008. május 2. péntek 17:37 - Hírextra

A 21 képviselő által aláírt, 2008. május 1-jei keltezésű levelet, illetve annak magyar fordítását a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) juttatta el az MTI-hez pénteken.
Az amerikai képviselők - amellett, hogy elismerésüket fejezik ki a magyar kormány felé az életüktől politikai okból megfosztottak kárpótlásáról szóló törvény megalkotásáért - arra hívják fel a figyelmet, hogy a program ügyintézése túlságosan bonyolult. Az igények alátámasztásához szükséges dokumentumok beszerzése akadályokba ütközik, a benyújtásukhoz biztosított határidők pedig ésszerűtlenül rövidek.

A levél emlékeztet arra, hogy jelenleg az amerikai holokauszttúlélőknek és családjaiknak több mint 17.000 igényét tartják nyilván, de csak elhanyagolható kisebbségük volt képes beszerezni a szükséges dokumentumokat.

Az amerikai képviselők ezért szorgalmazzák: a magyar kormány tegye egyértelművé, hogy a program elfogadja az eskü alatt tett nyilatkozatot az eredeti okiratok helyett, ahogy erre korábban ígéretet kaptak a washingtoni magyar nagykövetségen a holokauszttúlélőket segítő szervezetek. Kérik továbbá, hogy biztosítsanak elegendő időt az igénylők számára, hogy reagálhassanak az adatkérésre, és ennek megfelelően, tekintsenek át visszamenőlegesen minden folyamatban lévő igényt és fellebbezést.

Álláspontjuk szerint ez az eljárás szükséges annak érdekében, hogy biztosítsák, a kárpótlási program elérje azokat, akiknek javára a programot szánták.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását