2024. április 25. - Márk

A szovjet korszak Robert Capájának képei Berlinben

Nem spontán tűzték ki a szovjet katonák a Reichstagra a vörös zászlót a II. világháború végén a meghódított Berlinben, hanem megrendezte azt egy zseniális fotós, Jevgenyij Haldej, akinek körülbelül 200 képe péntektől látható a német főváros egyik legjobb
2008. május 9. péntek 12:02 - Hírextra
A zászló kitűzésére csak napokkal a szovjet bevonulás után került sor: Haldej három katonával együtt felmászott a romos Reichstag ormára, s egyiknek a kezébe nyomta az állítólag étkezdei abroszból készült zászlót, majd utasította, hogy merre nézzen, merre forduljon, milyen pózt vegyen fel. A zászlót kitűző katona képe bejárta a világot, számos orosznak ma is a fasizmus felett aratott győzelmet jelképezi.

A mester, Jevgenyij Haldej a szovjet korszak talán legnagyobb fotósa, átfogó gyűjteményes kiállítást mégis ritkán rendeznek műveiből. 1917-ben született a mai Ukrajna területén, zsidó családban, s 13 évesen kapta első fényképezőgépét. 1936-tól kezdve a TASZSZ szovjet hírügynökségnek dolgozott, 1941-től kezdve pedig frontfotósként végigkísérte a Vörös Hadsereget Belgrádon, Budapesten és Bécsen át Berlinig. A háború után nem nagyon foglalkoztatták, majd 1956-tól a Pravdánál dolgozott. 1997-ban halt meg.

Haldej fotózhatott a potsdami konferencián és a nürnbergi perben, ahol találkozott a háborúk "ihlette" fotóművészet másik nagyágyújával, Robert Capával.

Capa Nürnbergben fényképezőgépet ajándékozott neki - ez is látható most Berlinben, továbbá Haldej első Leicája, s a rozsdás olló, amellyel a vörös abroszból vörös zászlót szabtak.

A kiállítás megnyitójára meghívták Haldej lányát Annát, aki édesapját "rendkívüli elbeszélőnek" nevezte. Haldej csaknem minden fotójához kis történetet, "novellákat" kerített, s a Martin-Gropius-Bauban ezek is olvashatók. Legnagyobb erényének azt tartják, hogy még a legnehezebb körülmények között, a halállal, a fájdalommal, az életét fenyegető veszélyekkel dacolva is megkomponálta képeit.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását