2024. április 25. - Márk

Szuperatomok kora

Egyetlen atomként működő, de akár több tucat ezüst- vagy más fématomból álló különleges kémiai halmazt sikerült létrehozniuk a hollandiai Delfti Műszaki Egyetem kutatóinak.
2008. július 16. szerda 10:24 - Hírextra
A Science című tudományos folyóiratban közölt módszer szerint a kutatók az ezüstöt rendkívül magas hőmérsékletre hevítették, amelyből aztán egyedi atomokból álló gőz keletkezett. A gőzben keringő atomok végül spontán módon csoportosulnak.

Laboratóriumi körülmények között kilenc, 13 és 55 atomos halmazokat figyeltek meg, amelyek mindegyike energetikai szempontból stabilnak bizonyult. Hasonló "szuperatomokat" már 2005-ben létrehoztak az Egyesült Államokban alumíniumból, de tulajdonságaikat mindeddig nem tanulmányozták. Az első megfigyelések szerint az atomhalmazok a kiinduló fém egyetlen atomjaként viselkednek, mintha egy "háromdimenziós periódusos rendszerben" az érintett elemmel szemben lenne a helyük.

A kémikusok reményei szerint a "szuperatomok" egy esetleges kristályos szerkezetben azonban számos különleges mágneses, optikai vagy elektromos tulajdonsággal rendelkezhetnek, megnyitva az utat eddig elképzelhetetlennek tartott technológiák kifejlesztése előtt.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását