2024. április 25. - Márk

Szolzsenyicin történelmet is "írt"

Alekszandr Szolzsenyicin, Nobel-díjas orosz író azon kevesek közé tartozott, aki nemcsak irodalmat, hanem történelmet is "csinált" - hangsúlyozta Nádas Péter író hétfőn az MTI-nek.
2008. augusztus 4. hétfő 14:41 - Hírextra

Nádas Péter kiemelte, hogy a vasárnap éjjel elhunyt orosz író nagyon nagy alkotó volt, jelentősége messze túlszárnyalja egy "közönséges író" jelentőségét.

Ugyanakkor Szolzsenyicin történelmi szemlélete nagyon "kétes" volt - mutatott rá Nádas Péter, hozzátéve, hogy a pánszlávizmus, az orosz imperializmus nagysága nem lett volna ellenére való, de ezt nemzeti alapon képzelte el és nem nemzetek fölötti alapon, ahogy megteremtődött.

Mint mondta, Szolzsenyicin orosz nacionalista, antikommunista volt, akinek volt egy kommunista korszaka is, és aki A Gulag szigetvilág című művével hozzájárult a szovjet birodalom összeomlásához.

Az orosz író irodalmi jelentősége ugyanakkor valószínűleg kisebb, mint történelmi szerepe - vélekedett Nádas Péter.

Kedvenc Szolzsenyicin-kötetei között említette az Ivan Gyenyiszovics egy napja című kisregényt és A krecsetovkai állomáson történtek című munkát. Ezekben a művekben Szolzsenyicin nemcsak meghaladta politikai, ideológiai szemléletének elfogultságait, hanem az orosz irodalom emberábrázolásának legjobb hagyományaival élt, minőséget teremtett - húzta alá Nádas Péter, hozzátéve, hogy az orosz író egyéb munkáiban is találhatók nagyon érdekes részletek, de a nagy orosz klasszikusokhoz képest az emberábrázolásban nem hoztak újdonságot.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását