2024. április 20. - Tivadar

Arzénevő baktérium

A kaliforniai Sierra Nevada lábainál elterülő Mono-tó meleg, bugyogó tócsáiban a kutatók olyan baktériumra bukkantak, amely arzénon él. A parányi élőlények a fény és a mérgező arzén elegyéből kotyvasztják táplálékukat - írják a kutatók a Science című szak
2008. augusztus 30. szombat 16:50 - Hírextra
A US Geological Survey munkatársa, Ronald Oremland magyarázata szerint ezek a baktériumok a növényekhez hasonlóan fotoszintetizálnak, azaz fény segítségével alakítják át a széndioxidot táplálékká, annyi különbséggel, hogy víz helyett arzént használnak hozzá. "Ezeket a tavakat termálvizek táplálják, amelyek a környező sziklákból arzéntartalmú ásványokat oldanak ki" - mondta el Dr. Oremland a BBC-nek.

A kutatók a forró vizű tócsákban és környékükön a baktériumok alkotta színes "biofilmekből" vettek mintát, majd azt tanulmányozták laboratóriumi közegben. Mivel gyanították, hogy arzénon él a baktérium, először a fényt, majd az arzént vonták meg - így bizonyították, hogy mindkettőre szükség van a tenyészet növekedéséhez.

Dr. Oremland szerint ez az első szervezet, amelyikről kiderült, hogy anaerob körülmények között arzén segítségével fotoszintetizál. "Úgy hisszük, a baktériumok a légköri oxigén megjelenése előtt fotoszintetizáltak" - vélekedik.

Ha sikerül megérteni, hogyan emészti meg egy baktérium az arzént, az segíthetné felfogni az elem károsító hatását az emberi sejtekben. Világszerte 144 millió ember iszik olyan vizet, amelyben az arzén mérgező koncentrációban van jelen - leginkább India, Pakisztán ás Kína érintettek.
Az arzén diffúzióval jut be a sejtekbe, majd ott tönkreteszi azok működését. Hosszú távon bőrbetegségeket, vese- és hólyagrákot okozhat, továbbá valószínűleg akadályozza a gyerekek intellektuális fejlődését.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását