2024. április 19. - Emma

Aktivizálódó zsírsejtek

Már a születés előtt vagy közben megtalálhatóak az erekben azok a "bébi" zsírsejtek, melyek később zsírraktárakat képeznek és arra várnak, hogy új zsírsejteket hozzanak létre - írják amerikai kutatók a Science című tudományos folyóiratban.
2008. szeptember 21. vasárnap 16:54 - Hírextra
A dallasi Texas Egyetem orvosi karának kutatói úgy vélik, az érfalakban megbúvó zsírsejtek többlet kalória-bevitel hatására aktiválódnak és elhagyják addigi helyüket. - "Ezek az éretlen, úgynevezett progenitor sejtek még a születés előtt vagy közben képződnek" - mondta Jonathan Graff, a kutatás vezetője.

A progenitor sejtek eltávolíthatóak a zsírszövetből, és helyreállító, valamint kozmetikai célokra, plasztikai műtétekre használhatók.

Graff csoportja egérkísérletekben génszabászattal megjelölte ezeket az éretlen sejteket úgy, hogy azok megfelelő körülmények között zöld színnel világítottak. Ily módon nyomon tudták követni, hogy az erek falából miként lépnek ki a progenitor sejtek, és hogyan érnek valódi zsírsejtekké.

"A zsírsejtek olyan jeleket hoznak létre, melyek szabályozzák a vércukorszintet. Nem tudjuk azonban, mik ezek a jelek. Azt tudjuk, hogy a soványabb zsírsejtek jó jeleket küldenek, a kövérebb zsírsejtek pedig rosszat" - tette hozzá Graff.

Az eredménynek nagy jelentősége lehet a jövőben a kettes típusú diabétesz kezelésében is.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását