2024. szeptember 28. - Vencel

Magyar, ne oktass magyarul!

A Szlovákiában tegnap elfogadott nyelvtörvény minden kisebbségnél kiverte a biztosítékot. Kiabálnak rá kígyót-békát, de tenni ellene látszólag csak az EU tudna - az rá meg nem jellemző.
2009. július 1. szerda 18:49 - Pásztor Balázs
Imperior lingua

A 150 fős Szlovák Parlamentben a jelen lévő 136 képviselőből 79 igennel, 30 nemmel szavaztak, 26-an pedig tartózkodtak a szlovák nyelvtörvénnyel kapcsolatban, amit némi enyhítéssel és egy szigorítással megtoldva szavaztak meg. A törvény lényege, hogy a gyakorlatban is büntethetővé teszi a már hatályban lévő jogszabályt, valamint egyéb szigorításokat rendel a nem szlovák nyelvhasználat korlátozására.

Akár 5000 eurós bírságot is kiróhat majd a kulturális minisztérium arra az intézményre, csoportra, polgári körre, vagy egyéb nem magánszemélyre, amely a hivatalos információkat az egyszeri figyelmeztetés ellenére sem tünteti fel szlovák nyelven - vagy más módon sérti a jogszabályt.

Ez alapján a következő tanévtől minden kisebbségiek anyanyelvén oktató iskolákban (köztük természetesen a magyarokban is) minden dokumentációt immár kétnyelvűen kell vezetni, valamint a szlovákiai helységneveket minden esetben államnyelven is fel kell tüntetni (erről hosszas viták voltak már évekkel ezelőtt is).

Új módosítás, hogy mindez igaz az emlékművekre is: ki kell írni minden szöveget szlovákul is, és az idegen nyelvű szöveg betűmérete nem lehet nagyobb, mint a szlovák felirat betűmérete. Szintén visszás, hogy a kissebségi rátán 20 százalékot el nem ért településeken kötelező szlovákul (is) folytatni a hivatalos kommunikációt (pl.: orvos- beteg konzultáció) - ez alól egyedül azok kivételek, akik nem tudnak szlovákul.

Így lehet az, hogy a helyi bélyeggyűjtő egyesület ülését két nyelven kell majd szeptember 1-től tartani. Szabályozták a hangbemondást is: először szlovákul kell mindenhol mindent elmondani.

Azonban némi örömhír, hogy belerakták azt a módosítást, miszerint a regionális tévé- és rádióadásokban nem lesz kötelező a nemzetiségiek nyelvén sugárzott műsorok megismétlése szlovákul - csupán a szinkrontolmácsolást vagy feliratozást kell alkalmazni. A betartatás felett egy új, két fős minisztérium fog őrködni. A törvény tehát nem véletlenül váltott ki nagy botrányt, mind megszavazása előtt, mind az után.

MKP félresöpörve, Szilit meg sem hallják


Az indok
Marek Madaric szerint a törvénymódosításra, elsősorban a pénzbírságra a jogszabály érvényesítése érdekében van szükség, továbbá azért, hogy a szlovák nemzetiségű polgárok saját országukban minden információhoz hozzájuthassanak, s államnyelven bárhol megértessék magukat. Hazugságnak minősítette a magyarországi politikusoknak azt a véleményét, hogy a törvénymódosítás az intézményes magyarüldözés eszköze. (nol)
A törvény nem úgy érkezett, mint derült égből a villámcsapás: a fellegek nagyon is gyülekeztek. Az MKP 15 módosító indítvánnyal is készült, azonban ebből egyet sem fogadtak el a Parlamentben, ellenben a Szlovák Nemzeti Párt által gyártott egyik szigorító módosítással.

Igaz az is, hogy a Slota-párt összes szigorítása sem ment át, a többi képviselő tehát meghúzott egy határt: átment, hogy az első figyelmeztetéssel már büntetést lehessen kiszabni, de elvetették, hogy ha az adott intézmény nem veszi figyelembe a figyelmeztetést, akkor a büntetés emelkedhessen a duplájára.

Megakadt azon intézkedés is, amely értelmében minden hivatalnoknak nyelvvizsgát kellene tennie szlovákból. Figyelmen kívül hagyták Szili Katalin azon kérését is, hogy halasszák későbbre a szavazást - nem beszélve azon ígéretükről, hogy a törvényt az EU-val és az MKP-val való tárgyalás során fogják véglegesíteni. A törvény így nem lett a szlovák demokrácia mintaképe - bár egyesek jóval erősebb szavakat használtak erre.

Én is beszólok a szlovákoknak!


„A Fico-kormány három éve bővelkedett a nyílt magyarellenes intézkedésekben . Mégis úgy gondolom, hogy most az államnyelvről szóló törvény mindennek a teteje, hiszen a második világháború óta kisebbségi nyelvhasználatot büntető jogszabály Európában nem született, sem keleten, sem nyugaton.”- kommentálta a törvényt Németh Zsolt, a magyar Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke.

"Albert Einstein e törvény alapján egyetlen szlovák egyetem professzora sem lehetett volna, hiszen ismert, hogy amikor el kellett hagynia Németországot, s az Egyesült Államokban élt, az ottani egyetemeken németül adta elő relativitáselméletét. Élete végig nem tanult meg ugyanis olyan jól angolul, hogy azt egyetemi szinten gyakorolhassa" – mondta Csáky Pál, az MKP elnöke. "A törvénymódosítás a szlovák államigazgatás célzott támadása a magyar kisebbség identitásának egyik legérzékenyebb eleme, az anyanyelve ellen" - teszi hozzá Biró Ágnes, alelnök.

A szlovák ellenzéki tömörülés, a Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKÚ) szakértője, Tomás Galbavy szerint pedig a jogszabály csak arra lesz jó, hogy az állami hivatalnokok zaklassák a kisebbségi és más intézményeket.

Majd az EU?

A nyelvtörvényt módosító javaslat nincs összhangban a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Chartájával, amelyet korábban Szlovákia is elfogadott - mondta Bárdos Gyula, az MKP frakcióvezetője, ami egy remek kiindulási alap arra, hogy az EU elé terjesszék az ügyet. Ezt csak tovább erősítik a civil szervezetek megmozdulásai, és Csáky kijelentései.A pártelnök szerint az MKP „megtesz mindent azért, hogy a törvénynek külföldön is nagy figyelmet szenteljenek”. Valamint az elnök az alkotmánybíróságon kívül az Európa Tanács, az EBESZ és az Európai Parlament elé is odavinné az ügyet. Hisz „nyelvi vétségekért büntetni egy európai uniós országban anakronizmus és elfogadhatatlan.”

Azonban jó kérdés, hogy az EU tud és akar-e valamit kezdeni a törvénnyel - hisz a hatalmas közösség nagyon nem szeret belügyekbe beavatkozni. Annyi viszont bizonyos, hogy a törvény nincs épp egy síkon azokkal az alapelvekkel amiket az EU képvisel, és amikbe Szlovákia is belépésekor beleegyezett. Valamint azon sem kell meglepődnie Ficoéknak, hogy a Jobbik erősödik - ilyen törvények hatására, ez mondhatni természetes.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását