2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Százéves énekkar

A Szent István-bazilika énekkara századik születésnapját ünnepli az idén. A nagy centenáriumi koncert után jóleső érzéssel, megkönnyebbüléssel beszélt a kórusról és saját életútjáról Fehér László, aki 47 éve áll az együttes élén.
2009. november 6. péntek 07:50 - HírExtra
Az MTI-Pressnek nyilatkozva elmesélte, hogy az ünnepi program hálaadó misével kezdődött, Beliczay Gyula F-dúr miséjét adták elő, majd vezényletével Bach, Schubert, Kodály, Jaeggi és a korábbi karvezető, Harmat Artúr műveiből énekeltek, orgonán kísért Áchim Erzsébet, aki Svájcból érkezett, hogy részt vegyen az ünnepen. A karnagy külön örült, hogy régi kórustagok és külföldi testvérkórusok képviselői is megjelentek a koncerten.

Arról is beszélt, hogy a centenáriumra már tavaly elkészítették lemezüket - ez volt a kórus harmadik CD-je -, amelynek anyagát a bazilika szentélyében vették föl. Beliczay Gyula - aki foglalkozására nézve postamérnök volt - F-dúr miséjén kívül válogatás szerepel rajta Pekiel, Bach, Mozart, Schubert, Kersch, Kodály, Jaeggi és Harmat egyházzenei műveiből.

A karnagy a bazilikában levő, újonnan kialakított, világos próbateremben megmutatta azt a festményt, amely a CD borítójára került. Tull Ödön képe, amely Gárdonyi Géza író szobájának falán függött, a templomot ábrázolja téli, havas, hajnali derengésben, illetve emberek sokaságát, akik rorátéra, olyan Messiást váró hajnali misére igyekeznek, amely advent első vasárnapjától kezdődően tartanak karácsony előnapjáig.


Fehér László 1934-ben született Budapesten, a pesti Nemzeti Zenedében végzett, majd a Konzervatóriumban folytatta tanulmányait. Elárulta, hogy édesanyja diplomás zongoraművész volt, édesapja ügyvéd, és nővérével járt zongorázni tanulni, de végül belőle vegyészmérnök lett, és csak ő folytatta az anyai hagyományt, a zenével való foglalkozást.

Az Érseki Hivatal kérésére 1962-ben véglegesítették a posztján, a Bazilika Énekkara élén. Előtte már több éve ideiglenes karnagyként dolgozott ott, amikor Hidas (Halbwidl) Frigyes, a zeneszerző édesapja vezette a kórust.

A bazilika a Terézvárosi, a Belvárosi és a Mátyás-templommal együtt a II. világháború előtt a fővároshoz tartozott, az elöljáróság finanszírozta működését és a kórust is.
- Ma az énekkar 51 tagú, 16 éves a legfiatalabb, 84 éves a legidősebb tagunk. Diáktól orvoson, óvónőn, tanáron át ügyvédig, bankalkalmazottig sokféle ember található közöttük. Mindenki tagdíjat fizet. Ez a pénz a kórus alapítványhoz kerül csakúgy, mint az adományok. A bazilika plébánia is egy évre szóló összeget utal át neki - magyarázta a karnagy.

- A kórus mind zeneileg, mind emberileg nagy teljesítményt nyújt. A tagok a heti egy próbán túl minden vasárnap reggel 9 órára megjelennek a bazilikában, 10-ig próbálnak, majd 10 és 11 között a misén énekelnek. A kórus tenorja például orvos, Dunaújvárosból jár be, de sohasem hiányzik se próbáról, se a vasárnapi szereplésről. A fiatal kórustagoknak nagy segítség, hogy a próbaterem mellett gyermekjátszószoba is van sok játékkal - sorolta.

Fehér László 47 éve vezeti a kórust, szinte a családjának érzi, mivel 30 éve megözvegyült, fia aranyműves, az Egyesült Államokban él és három gyermeke van, lánya a Magyar Nemzeti Galéria fotóművésze és egy kislány édesanyja.

- Az együttesben nagy szeretetben élünk, sok házasságkötés is volt a kórustagok között. Olyan neves emberek is nálunk nevelkedtek, mint Janza Kata színésznő-musicalénekes vagy Kocsár Balázs zeneszerző, karmester. Sokan a Magyar Rádió Gyermekkórusából kerültek hozzánk - idézte fel.

A Szent István-bazilikát, Budapest legnagyobb templomát 1905-ben szentelték föl, énekkara 1909-ben alakult, azóta folyamatosan működik. Olyan vezetői voltak, mint Sztojanovics Jenő, Demény Dezső, Harmat Artúr és Hidas Frigyes. A kórustagok a régebbi időkben valamennyien zeneakadémiát végzett énekesek voltak, többségében tagjai az Operaház kórusának is.

Fehér László idén töltötte be 75. évét, a Bazilika Énekkara pedig fönnállásának centenáriumát ünnepli. A kivételes alkalommal Erdő Péter bíboros Szent Adalbert-díjat adományozott a karnagynak kiemelkedő színvonalon végzett egyházzenei tevékenységéért.

- A kórussal már a karácsonyra készülünk, Louis Vierne francia zeneszerző és orgonista művét, a Messe solennelle című, két orgonára és kórusra írt miséjét adjuk elő - jegyezte meg Fehér László.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását