2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Caravaggio és a DNS

Az itáliai barokk festészet mesterének, Michelangelo Merisinek, avagy Caravaggiónak hat lehetséges rokonától vettek DNS-mintát a művész szülővárosába - a kutatók a vizsgálatok segítségével remélik megoldani az alkotó halálát övező rejtélyt.
2010. március 11. csütörtök 18:40 - HírExtra
Mindmáig ismeretlen Caravaggio 1610-ben bekövetkezett halálának oka, valamint végső nyughelyének holléte. Olasz antropológusok meggyőződése szerint a festő földi maradványait egy toszkániai kriptában, tucatnyi más holttesttel együtt temették el.

Hónapokon át a Ravennai és a Bolognai Egyetem antropológiai és örökségvédelmi intézeteinek kutatói exhumálták az évszázadokkal ezelőtt eltemetett emberek földi maradványait abban a reményben, hogy "némi" késéssel, de elvégezhetik a "boncolást".

Ezen a héten a csapat ellátogatott Caravaggióba, abba az észak-olasz városba, ahol gyerekkorát töltötte Michelangelo Merisi, hogy begyűjtse a nyálmintákat a lehetséges rokonoktól. A potenciális rokonok némelyike a Merisi családnév valamely változatát viseli. Mivel Caravaggio gyermektelenül hunyt el, a festő legközelebbi rokonait próbálták megtalálni.

"DNS-mintát vettünk néhány Merisi nevű személytől, akiről feltételezzük, hogy rokonságban állhatott a nagy festővel" - hangsúlyozta Giorgio Grupponi professzor, hozzátéve, hogy az eredményeket összevetik a kriptában nyugvók földi maradványainak genetikai vizsgálata során nyert adatokkal.

Caravaggio úttörőszerepet játszott a chiaroscuro, azaz a fény és az árnyék lágy átmenetével, illetve éles kontrasztjával művészi hatást keltő eljárás alkalmazásában, amely fokozza a kép térbeliségét, kiemeli drámaiságát.

A festő hírhedt volt szertelen életmódja miatt, és a legendák szerint Rómába tartva halt meg, ahová azért ment, hogy bűnbocsánatot kapjon egy csetepatéban megölt férfi miatt.
A kutatók több elméletet is kidolgoztak Caravaggio halálára vonatkozóan.

A legnépszerűbb teória szerint vallási okokból gyilkolták meg a művészt, más verziók szerint malária végzett vele a néptelen toszkán tengerparton. 2001-ben azonban olasz kutatók megtalálták Caravaggio állítólagos halotti bizonyítványát, amely, ha eredeti, azt bizonyítja, hogy a festő kórházban hunyt el.

Grupponi professzor szerint nehéz megjósolni, hogy mennyi ideig tartanak az összehasonlító vizsgálatok, vagy azt, hogy milyen eredménnyel zárulnak. "Ha szerencsénk van, két-három hónap alatt végzünk a vizsgálatokkal" - nyilatkozta.
Stefano Merisiónak, az egyik potenciális rokonnak nagy meglepetés lenne, ha bebizonyosodna a vérségi kötelék. "Sohasem hallottam arról, hogy rokonok vagyunk, ám nagyon boldoggá tenne, ha igazolódna a kutatók feltételezése" - mondta.

Francesco Merisio nyugdíjas is boldog lenne, ha felmenői között tudhatná Caravaggiót, ám ha így is lenne, nem fűz túlzott reményeket, hogy a rokonság megváltoztatná életét, vagy hírnevet hozna számára.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását