2024. március 27. - Hajnalka

Vizsgálták a dührohamot

A dühroham az érzelmi és idegrendszeri következményeken kívül bonyolult vérkeringési és hormonális változásokhoz is vezet.
2010. július 10. szombat 10:39 - HírExtra
Spanyol kutatók a vizsgálatra önként vállalkozó férfiak megfigyelése révén nyert eredményeiket a Hormones and Behaviour szakfolyóiratban közölték. "A dühkitörés az érzelmi vihar mellett mélyreható változásokat is létrehoz az autonóm idegrendszerben, amely alapvetően szabályozza a szívműködést és a hormonrendszert. Mindezek mellett ilyenkor egyes agyterületek, elsősorban a homloklebeny és a halántéklebeny tevékenysége is felélénkül" - részletezte Neus Herrero, a kutatócsoport vezetője.

A Valenciai Egyetem szakorvosai 30 egészséges férfit vontak be a vizsgálatba. Azt az 50 mondatból álló szöveget használták megfigyelésüknél, amelyet ideggyógyászok dolgoztak ki mindennapi, dühítő helyzetek kifejezésére egyes szám első személyben.

A kísérlet előtt, illetve a csúcshatás idején mérték a szívműködést, a vérnyomást, a tesztoszteron- és a kortizonszintet, és vizsgálták az agyféltekék aktivitását is.

A kutatók leírták, hogy a düh megrázó hangulati változáshoz vezet, és rosszkedvet okoz. Az érzelmi hatás mellett a szívműködés gyorsul, a vérnyomás és a tesztoszteron szintje emelkedik, a kortizoné viszont csökken.

Ezek a hatások nem meglepőek, de a munkacsoport az idegrendszer vizsgálata során rájött, hogy dühös idegi állapotban az agy bal féltekéje aktivizálódik - az a félteke, amelynek működése a kedvező, vonzó érzelmek esetén válik fokozottá. Márpedig ez kifejezetten a közeledés vágyát jelzi, és nem a távolodásét.

"Amikor dühösek vagyunk, vizsgálatunk tanúsága szerint a bal agyi félteke válik aktívabbá, ami azt jelenti, hogy szeretnénk közelebb kerülni a düh okához, hogy megszüntessük - magyarázta a szakértő. - A düh lélektani háttere azért egyedülálló, mert rossznak érzékeljük, pedig igen gyakran az erős érzelmi kitörés lényege a közeledés vágya".
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását