2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Februárban indul a Saharun

Jövő februárban rajtol a Budapest és Tunisz közötti útvonalon futó magyar Saharun sivatagi túra autókból, motorokból és teherautókból álló mezőnye.
2010. július 13. kedd 16:36 - HírExtra
A február 19-én a magyar fővárosból induló mezőny összesen 4325 kilométer megtétele után éri el Tuniszt március 4-én - hangzott el az eseményt ismertető keddi budapesti sajtótájékoztatón.

Mint Polgár András futamigazgató elmondta, a versenyzés mellett a túra kalandos, turisztikai oldala is erős. A kaland kategóriában induló résztvevőknek a vezetés mellett ügyességi és más feladatokat is meg kell majd oldaniuk, vagy épp fel kell keresniük egy-egy jellemzően nem frekventált, de látványos turisztikai helyszínt.

A túrának jótékonysági arca is lesz. Szilasi Ildikó, a szervezők jótékonysági partnere, az Afrikai-Magyar Egyesület munkatársa elmondta, hogy a 2011-es túrával a tunéziai vakok és gyengénlátók támogatására koncentrálnak. Ennek ötletgazdája a születése óta vak autóversenyző, Karvai Sándor volt, aki versenyzőként vesz majd részt a futamon, családja társaságában. Karvai Sándor több éve navigál a magyar ralibajnokságban, és vezet zárt pályás versenyeken.

"Elsősorban az érdekel, milyen a sivatag hangulata, illata, mennyire süppednek be az autók a homokba. Nagy álmom valósul meg azzal, hogy sivatagban vezethetek" - fogalmazott a vak versenyző, aki elmondta azt is, hogy a túrához kapcsolódó jótékonysági akció keretében egy mentőautót adományoznak egy tunéziai vakok iskolájának.

A Saharunon indul a hatszoros Dakar-induló, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség tereprally szakágának vezetője, Liszi László is.

A résztvevők keddtől nevezhetnek kaland és verseny kategóriában. A nevezés költsége fejenként 360 euró, ezenkívül járművenként túra kategóriában 160 euró, verseny kategóriában pedig 900 euró. A motorosok kedvezményes, 50 eurós áron regisztrálhatják járművüket. A szervezők elmondásuk szerint figyelembe vették a gazdasági válság okozta pénzszűkét, s többek között ezért esett a választásuk Tunéziára, ahová nincs vízumkötelezettség, nem kellenek védőoltások és közel van Budapesthez.

A túra teljes hossza 4325 kilométer, ebből 2800 kilométer az afrikai szakasz. A résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy az európai szakaszon trailerrel szállíttassák járművüket - mondta Polgár András.

A Saharunt a tervek szerint ezentúl minden évben megrendezik majd, változó, ám mindig afrikai helyszínen. A futamról részletes információk a keddtől elérhető www.saharun.org honlapon olvashatók.

A Polgár testvérek - András és Tamás - egy 2008-ban kötött szerződés értelmében 2009 márciusban 3 évre átvették a Budapest-Bamako rally megrendezését. A 2010. januári indulás előtt a külügyminisztérium és a Nemzetbiztonsági Hivatal felszólította a szervezőket, hogy terrorveszély miatt módosítsák az útvonalat. A felszólítás ellenére az Egyesült Államokban élő alapító, Villám Géza az indulók 20 százalékát mégis elvitte Bamakóig.

"Elhatárolódtunk a kockázatos gerillaakciótól, és mindent megtettünk, hogy a benevezett indulóknak igazi kalandot biztosítsunk. A futam 80 százaléka és a partnerek mind a jogkövető magatartást támogatták, és a hivatalos futam velük marokkói céllal ért véget" - idézi a sajtóközlemény Polgár Tamás főszervezőt.

A testvérpár e szakadást követően alapította meg a Saharunt, mivel úgy érezték, hogy munkájukat a fennálló szerződés ellenére ellehetetlenítették - fejtették ki a sajtótájékoztatón.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását