2024. április 19. - Emma

Távlati vízbázisok felmérése uniós pénzből. A vizünkre gyúrnak?

Úgynevezett távlati vízbázisokat mértek fel uniós forrásból Borsod-Abaúj-Zemplénben, elvégezték az érintett területek vizsgálatát. A projekt csaknem 200 millió forintba kerül - tájékoztatta az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (Ékövizig) a program tokaji záró rendezvényéhez kapcsolódva csütörtökön az MTI-t.
2010. augusztus 26. csütörtök 21:55 - HírExtra
A közlés szerint Magyarországon a vízellátást biztosító, jelenleg üzemelő vízbázisokon kívül 75 még nem hasznosított, kedvező vízbeszerzési adottságokkal rendelkező területet (lokális távlati vízbázist) tartanak nyilván, ezek közül az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság működési területén 6 távlati vízbázist vettek nyilvántartásba, közülük 3 vízbázis esetében kormányzati források felhasználásával végezték el a vizsgálatokat.

A három érintett terület: a Borsod megyei Ároktő-Tiszadorogma térségét érintő távlati vízbázis, továbbá a tiszakarádi és a györgytarlói távlati vízbázis - olvasható a dokumentumban.

Arról is beszámoltak, hogy a még nem hasznosított, kedvező vízbeszerzési adottságú területek jelentik az ország stratégiai ivóvíztartalékait, amelyeket a későbbi ivóvízigények kielégítésére kell fenntartani, illetve arra az esetre, ha a jelenleg üzemelő ivóvízbázisok közül egyeseket - például elszennyeződés miatt - ki kell vonni az ellátásból, vagy víztermelésüket valamilyen ok miatt korlátozni kell.

Az Ékövizig sikeresen pályázott a Környezet és Energia Operatív Program keretében megvalósítható Távlati vízbázisok diagnosztikai vizsgálata elnevezésű feladatra.
A 200 milliós projekt az Európai Unió támogatásával, a Kohéziós Alap társfinanszírozásával valósul meg, 100 százalékos támogatással, a munkát két évvel ezelőtt kezdték meg, és a tervek szerint idén szeptember 30-án zárul.

A vízbázisok feltérképezésnek célja, hogy a területen élő lakosság egészséges ivóvízellátását hosszú távon biztosítsák, ennek érdekében a Tisza egyes szakaszainak (Györgytarló, Tiszakarád, Ároktő-Tiszadorogma térsége) megtervezik a vízbeszerzési lehetőségeket vizsgáló létesítményeket, kiépítik azokat, kialakítják a monitoring-hálózatot és üzemeltetik is. Felmérik a jelenlegi állapotot is.

A projekt részeként elemzik a talajmintákat, elvégzik a vízkémiai mintavételeket és laborelemzéseket. A program megvalósulása esetén a távlati ivóvízbázis védettsége biztosítottá válik, és kisebb beavatkozás mellett bármikor felhasználható a lakosság vízellátásához - szerepel a közleményben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását