2024. április 25. - Márk

Ivóvíz a katasztrófa után

Milyen mértékben befolyásolta az ivóvíz ellátást a vörösiszap-katasztrófa, az érintett, Ajkai kistérségben? Kérdésünkre Kugler Gyula, a Bakonykarszt Víz-és Csatornamű Zrt. vezérigazgatója adta meg a választ.
2010. október 12. kedd 07:16 - Győry S. József
A vörösiszap-katasztrófa mennyiben érintette a térség ivóvíz-ellátását?

Ajkai kistérség
A kistérség a Dunántúl, ezen belül Veszprém megye középső részén található. Északkeleti részén (Farkasgyepű, Csehbánya, Németbánya) benyúlik az Északi-Bakonyba. Északnyugati részén található a vulkanikus eredetű, 432 m magas Somló. A kistérséget délről a Déli-Bakony határolja el a Balaton-felvidéktől. A kistérség délkeleti részén emelkedik a Déli-Bakony legmagasabb csúcsa, a szintén vulkanikus eredetű, 599 m magas Kab-hegy.
A térséget a 8-as számú főút szeli át.
A katasztrófa egyedül Kolontár ivóvízellátását érintette. A leszakadt híd letépett egy melléerősített vezetéket, így a Torna patak jobb partján megszakadt az ivóvíz szolgáltatás. Ide nem kellett visszaállítanunk a szolgáltatást, hiszen információink szerint ez egy feladott területnek minősül.

A körgát vonaláig már másnap tiszta vízhez juthattak a lakosok, ami azóta is zavartalanul működik Kolontáron, Devecseren, majd lejjebb - amely települések szintén érintettek voltak a szennyeződés kapcsán - Somlóvásárhelyen és Somlójenőn is. Nagy szerencsénk volt, az ivóvízbázist és annak területét nem érintette a katasztrófa.

Milyen intézkedéseket kellett foganatosítaniuk addig, amíg nem volt ivóvíz Kolontáron?

A település egy utcájának a felében nem volt ivóvíz, ám természetesen felkészültünk arra, hogy tartálykocsi igénybevételével vagy palackozott vízzel segítjük a lakosságot. Szerencsére erre nem került sor, hiszen a hálózatban kifogástalan minőségű ivóvíz volt.

Milyen intézkedések vannak továbbra is életben?


Hétfő dél óta folyamatosan mintázzuk az ivóvíz-bázisainkat csak úgy, mint a hálózati vizet is, ám eddig - szerencsére - semmilyen elváltozást nem tapasztaltunk.

Nem kívánjuk, de ha mégis bekövetkezne hasonló, igen súlyos katasztrófa, milyen - akár újszerű - megoldásokkal biztosítanák az ivóvízellátást?

A lehető leggyorsabb intézkedésre lenne szükség. Egy megbízható vízforrásból tartálykocsiban, zacskóban vagy palackban tárolt vízzel kell ellátni a lakosságot. Amennyiben katasztrófaeset történik és mosásra-tisztításra van szükség, az általunk biztosított víz megfelelő.

Abban az esetben, ha fel kell adni egy vízbázist, akkor olyan településről kell átvezetni az ivóvizet, ahol garantált a minősége, vagy ha a környéken lehet találni vízkutatásra alkalmas, nem sérült réteget, akkor kútfúrással lehet ivóvízről gondoskodni.

Mennyi időt venne igénybe egy kútfúrás?

Ennek az időtartalma minden esetben néhány hétben mérhető.
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását