2024. március 29. - Auguszta

Drágábban viszik a szemetet

Több mint 5 százalékkal nő a szemétszállítás díja január 1-jétől Budapesten, a Fővárosi Közgyűlés szerdai ülésén elfogadta az erről szóló előterjesztést. A javaslatot csak a Fidesz-frakció szavazta meg.
2010. december 15. szerda 11:40 - HírExtra
György István, a városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes azt javasolta a közgyűlésnek, hogy az év elejétől 5,27 százalékkal nőjön a hulladékkezelés díja Budapesten.

Előterjesztésében a főpolgármester-helyettes emlékeztetett: a közgyűlés az idei évre nem fogadott el hulladékkezelési díjemelést, azonban - mint írta - a hulladékgazdálkodás és a környezetvédelem színvonalának fenntartása 2011-ben csak az inflációt kismértékben meghaladó díjemelés mellett valósítható meg.

Az előterjesztés szerint 2010-ben a 110 literes tartály egyszeri ürítése 550 forintba, a 120 literesé 600, a 240 literesé 1200, a 360 literesé 1.800, a 770 literesé 3.850, a 1.100 literesé pedig 5.500 forintba került. Januártól - a tartályok említett sorrendjében - az egyszeri ürítés 579, 632, 1.264, 1.896, 4.053 és 5.790 forintba kerül.

Az előterjesztés szerint egy négytagú család esetén, családi házas övezetben a havi kiadás 126 forinttal nő.

Az előterjesztés vitájában Horváth Csaba (MSZP) frakcióvezető azt kérte, ne legyen infláció feletti emelkedés a fővárosi közszolgáltatóknál. Emlékeztetett rá: a városvezetésnek még ellenzékben számos javaslata volt a közműcégek működésének hatékonyabbá tételére, és következetességet kért ebben a tekintetben. Kérte a város vezetését, vizsgálja felül, milyen racionalizálási lehetőségek vannak a cégeknél.

Tarlós István főpolgármester válaszában azt mondta, ami a közszolgáltató cégeknél van, "az az önök hagyatéka".

Somfai Ágnes (LMP) arra hívta fel a figyelmet: ha a díjemelés zöld utat kap, a menedzsmenten nem lesz nyomás, hogy csökkentse a költségeket.

György István szerint azonban szükséges a díjemelés, hogy a cég működőképes legyen. Mint mondta, egy második év díjemelés nélkül "nem elviselhető nyomást jelentene" a cég vezetésére. Fontos fejlesztések szükségesek a cégnél, a lakosság érdekében - tette hozzá.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását