2024. április 20. - Tivadar

Tisztújítás lesz a KDNP-ben

Teljes tisztújítást tart szombaton a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP), az országos választmány fővárosi ülésén ismét elindul az elnöki tisztségért Semjén Zsolt jelenlegi pártvezető, akit várhatóan újra megválasztanak a KDNP élére.
2010. december 16. csütörtök 09:49 - HírExtra
 A kisebbik kormánypártnak több új alelnöke is lehet; a választmányra meghívást kapott Orbán Viktor miniszterelnök.

Csorba Béla, a jelölő bizottság elnöke elmondta: valamennyi megye Semjén Zsolt jelenlegi pártelnököt javasolta ismét a párt élére. Más személyre nem érkezett jelölés a testülethez.

Tájékoztatása szerint eddig az alelnök-jelöltek között van Harrach Péter, Rétvári Bence, Bagdy Gábor, Kalmár Ferenc, Seszták Miklós, Simicskó István és Surján László, valamint Szalma Botond. Közülük Harrach Péter, Kalmár Ferenc, Simicskó István és Surján László most is betöltik ezt a posztot.

Semjén Zsolt november 22-én adott interjújában jelentette be, hogy újraindul a KDNP elnöki székéért. A kisebbik kormánypárt elnöke úgy fogalmazott: miután általános a bizalom, és felkérték, hogy folytassa pártelnöki munkáját, vállalja a jelöltséget.

Bejelentette igényét decemberben 7-én az elnöki posztra Papp Tibor, a párt korábbi Hajdú-Bihar megyei vezetője is, aki azzal indokolta lépését, hogy alapvető elvárásuk, hogy az országgyűlési képviselőik, polgármestereik, önkormányzati képviselőik jelöléséről ők maguk, a kereszténydemokraták dönthessenek minden megyében, minden településen. "Ez ma nem így van, főleg vidéken" - vélte.

Csorba Béla, a jelölőbizottság elnöke azonban azt mondta, hogy "önjelöltről lehet szó", mert a jelölőbizottsághoz sem az elnöki, sem az alelnöki posztra nem érkezett Papp Tiborra jelölés.
Korábban megjelentek olyan sajtóinformációk is, melyek szerint Szalma Botond, a fővárosi KDNP-elnök is ringbe szállna a pártvezetői tisztségért, ám ezeket maga az érintett cáfolta.

Mint kiemelte: ő minden tekintetben támogatja Semjén Zsolt elnököt és politikáját. A politikus, akit októberben választották a párt fővárosi elnökévé, és az őszi önkormányzati választásokon Újpesten szerzett egyéni mandátumot, kérdésre válaszolva elmondta, hogy az egyik alelnöki posztra való jelölést elfogadja. E tekintetben is megerősítette lojalitását és szoros együttműködését a párt elnökével - emelte ki.

A párt budapesti szervezetének elnöke korábban azt mondta, hogy alapvető fontosságúnak tekinti a Fidesszel való szövetséget és a KDNP sajátos programpontjainak karakteres megjelenítését.

Azzal kapcsolatban, hogy a tisztújítás előtt felerősödtek azok a hangok, amelyek a kettős, Fidesz-KDNP tagsággal szemben foglaltak állást, Semjén Zsolt azt mondta, hogy a kettős tagság kérdése lezárt, befejezett és eldöntött tény a KDNP-ben.

A KDNP-t a Giczy-Bartók-korszak tulajdonképpen "megsemmisítette", a kereszténydemokrácia úgy tudott életben maradni, hogy a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség a Fideszhez kötődve átmentette az első Orbán-kormány idején a kereszténydemokrata értékeket.

A Fidesz adott otthont "a menekülteknek", s ekkor lettek sokan tagjai a Fidesznek. Tőlük nyilvánvalóan nem várható el, hogy az ottani kapcsolatukat és párttagságukat megszüntessék - mondta.

Az Európai Néppártban természetes a kettős tagság, s a magyar állampolgárság kiterjesztésével számos külhoni magyar is tagja lehet így a KDNP-nek, így olyanok is, akik most szlovák állampolgárként az MKP tagjai - fogalmazott, megjegyezve: a kettős tagság nem azt jelenti, hogy a Fidesz-tag automatikusan KDNP-tag lehet. Pusztán azt, hogy nem kizáró ok, a helyi szervezet dönti el, kit vesz fel és kit nem - mutatott rá.

A kereszténydemokrata források úgy fogalmaztak, hogy a Fidesztől való távolodás és az egyes tagság híveinek száma nem éri el az egyharmadot a pártban. A jelenséget kereszténydemokrata képviselők arra vezették vissza, hogy az önkormányzati választáson a jelöltállításnál sok helyen a Fidesz jelöltjei "kerekedtek felül" a KDNP-vel szemben.

Helyi szinten több településen volt konfliktus a Fidesz és a KDNP között, és számos régi, még a Giczy-vonalat valló párttag féltékeny az eredményeket és pozíciókat elérő KDNP-sekre.

Rubovszky György, a KDNP pártügyésze korábban elmondta: a december 18-i választmányi ülésen teljes tisztújítást tart a párt. Az elnökség mellett megválasztják többek között a párt 30 tagú elnökségét, és döntenek a várhatóan hat alelnökről is. A tisztújítások október 15-ig lezajlottak helyi szinten, majd november 15-ig a megyékben.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását