2024. március 29. - Auguszta

LMP: a Fidesz falaz a volt állambiztonsági szerveknek

A Kenedi-bizottság megszüntetésével úgy tűnik, a Fidesz falaz az egykori állambiztonsági szerveknek, és nem kíván szembenézni a múlttal - közölte Schiffer András, a Lehet Más a Politika országgyűlési frakcióvezetője.
2010. december 19. vasárnap 18:16 - HírExtra
A politikus közleményében azt írta: a kormány a Kenedi-bizottság megszüntetésével elveszi a lehetőséget a jövő generációk elől, hogy megismerjék a kommunista diktatúra működését és az egykori állambiztonság szerepét a rendszerváltásban.

Mint írta, a kormány december 16-án kiadott rendeletével az a legnagyobb probléma, hogy a Kenedi-bizottság megszüntetésével az Alkotmányvédelmi Hivatal civil kontroll nélkül dönthet arról, minek a minősítését tartja fenn, vagyis "mi marad titokban", és minek a minősítését szünteti meg, vagyis mi lesz kutatható és az áldozatok számára hozzáférhető.

"Könnyen lehet, hogy az egykori III. főcsoportfőnökségnek dolgozó tisztek döntik el, mely állambiztonsági érdek minősül ma a köztársaság védendő értékének. A Kenedi-bizottság lényege az volt, hogy legyen civil kontroll a minősítési eljárásban" - szögezte le a frakcióvezető.

Hozzátette: a diktatúra titkai nem lehetnek a demokrácia titkai, az LMP ezért felszólítja a kormányt, hogy haladéktalanul biztosítsa a mágnesszalagok kutathatósága feletti civil kontrollt. Az LMP arra is felszólítja a kormányt, hogy eleget téve egy nyáron elfogadott országgyűlési határozatnak, terjessze a parlament elé a teljes aktanyilvánossághoz szükséges törvénymódosításokat.

Az állambiztonsági szolgálatok mágnesszalagra rögzített adatbázisaiban található adatok felülvizsgálatáról szóló kormányrendelet értelmében az előző rendszerben megfigyeltek hozzájuthatnak a róluk készült iratok eredeti példányaihoz, megszűnik a Kenedi-bizottság tagjainak megbízatása, és az állam ügynökeinek adatai a jövőben kutathatók lesznek.

Bajnai Gordon miniszterelnök idén február 22-én jelentette be a parlamentben: a kormány háromtagú civil bizottságot hoz létre, hogy felügyelje a Nemzetbiztonsági Hivatalnál (NBH) őrzött mágnesszalagokon található adatok hiánytalan feldolgozását, a minősítés felülvizsgálatát, majd a minősítésüket elvesztő anyagok levéltárba adását.

(A 18 mágnesszalag az 1944-1990 közötti állambiztonsági hálózati személyek nevét, fedőnevét, azonosító adatait és beszervezési dossziéjának számát tartalmazza.) A Kenedi-bizottságban Kenedi Jánoson kívül szerepelt Palasik Mária, az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának tudományos munkatársa és Cseh Gergő Bendegúz, a levéltár főosztályvezető-helyettese.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását