2024. április 19. - Emma

Stíröljön Csepelről csillagokat!

A nemrég újjáalakult Csepeli Csillagvizsgáló és szakkör várja az érdeklődőket a Csepeli Munkásotthon Művelődési Házban péntekenként 18 órától, ahol szakköri foglalkozások és távcsöves bemutatások várják a látogatókat.
2011. január 16. vasárnap 20:55 - HírExtra
2010 októberében alakult újjá a Csepeli Csillagász kör, illetve szakkör. A Csepeli Csillagda a Csepeli Munkásotthon tetején helyezkedik el - könnyen megközelíthető észlelési lehetőséget nyújtva a Budapest déli részén, a Csepel-szigeten és a környéken élők számára.

"Jelenleg 6-8 aktív taggal szervezzük a közösség életét, előadások, távcsöves bemutatások lebonyolításával. Megkezdtük önerőből az 50 centiméter átmérőjű reflektor tubusának felújítását, a helyiségek renoválását.

Remélhetőleg a 2011-es évre készen áll minden a nagyobb létszámú csoportok fogadására is.

Előadásainkat, szakköri foglalkozásainkat próbáljuk úgy összeállítani, hogy az az érdeklődők minél szélesebb köréhez szóljon, mindamellett illeszkedjen az iskolai tanmenethez is. Sajnos eszköztárunk rendkívül szegényes, a múltban több alkalommal is feltörték a szakköri helyiséget, szinte minden értékes dolgot, optikát, bemutató eszközt stb. elvittek. Jelenleg ezeket is próbáljuk pótolni, sajnos kevés sikerrel, hiszen komoly anyagaikat kellene belefektetnünk, amire nemcsak nálunk, hanem az ország más területein is kevés lehetőség van.

Jelenleg saját műszerekkel tartunk bemutatást, a nagy távcső erre egyenlőre még nem alkalmas. Még nem tudunk időpontot a távcső beüzemelésére, mivel információink szerint sajnos a tükör nem tartozott a sikeres darabok közé, a felülete nem volt pontos, és az évtizedek alatt több sérülést is elszenvedett az üvegkorong. Ennek felderítése, illetve a probléma megoldása még a jövő zenéje.

Mindezen nehézségek ellenére várunk minden kedves érdeklődőt. Előzetes bejelentésre csoportokat is tudunk fogadni előadás, távcsöves bemutatás céljából. Foglalkozásainkat péntekenként 18 órától tartjuk, derült idő esetén távcsöves bemutatással kiegészítve" - áll a Csepeli Csillagász kör honlapján.
Forrás: csillagaszat.hu
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását