2024. április 16. - Csongor
A West Balkánban történt sajnálatos események talán fölhívják az illetékesek figyelmét arra, hogy a magyar stadionoknál hétről-hétre hasonló események történnek a ki- és beengedésnél.
2011. január 27. csütörtök 06:24 - Tóbiás Gábor
Hazai rendezésű sportrendezvényeken gyakorlatilag megoldatlan a jeggyel rendelkező szurkolók normális és biztonságos beléptetése a stadionokba. Ebből kifolyólag rendszeresek a „tömegjelenetek”, azaz emberek összezsúfolódása viszonylag szűk helyeken.

„Saját tapasztalataimon kívül rengeteg ismerősöm és fogyasztó kifogásolta azt, hogy a stadionokba való bejutás nem éppen zökkenőmentes” – mondja Eitmann Norbert a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület elnöke, aki egyébként rendszeresen jár a magyar labdarúgó-válogatott meccseire. „Magam is szemtanúja voltam már annak, hogy olyan tömegnyomor alakult ki egyes beléptetések alkalmával, amiből csoda, hogy nem történt nagyobb baj"- teszi hozzá az elnök.

Szervezetlenség?

Nem ritka, hogy egyes szurkolók azért keresik fel a Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesületet, mert kifizették a jegyet azonban „vagy be sem jutottak – mert nem engedték be őket valamilyen oknál fogva – vagy sokkal később értek be, mert nem volt kellően megszervezve a bejuttatás” – így Eitmann Norbert.



Legutóbb a teremlabdarúgó-bajnokság szegedi fordulójáról maradt le több, érvényes jeggyel rendelkező drukker. „Volt pár problémás szurkoló és miattuk nem tudták a többi százat beengedni, mert csak egy kapun tudtak volna bemenni. A jegyeket is csak simán eltépték, nem használták a vonalkódos leolvasót, aztán vagy bejutottak, vagy nem. Ezt fogyasztói bejelentésből tudjuk” – mondja Eitmann Norbert.

„Olyan szinten nincs megoldva a be- és kiléptetés, hogy tényleg életveszélyes jelenetek fordulnak elő. Csoda hogy nem történt még focimeccsen hasonló tragédia, mint most a West Balkánban” – véli Eitmann.

Fogyasztói szerződés

Egy focimeccs esetében – hasonlóan más rendezvényekhez – fogyasztói szerződésekről van szó, amikor a jegyet vásárló vagy bérlettel rendelkező szurkolók joggal várják el, hogy a befizetett összegért cserébe megfelelő szolgáltatáshoz jussanak. Ez nem csak a sportolók, hanem a rendezők teljesítményére is vonatkozik.



„A szervezőknek sokkal jobban fel kellene készülniük. Nem úgy, hogy jön majd pár ezer ember és akkor majd lesz valami. Had említsek egy saját példát: a Puskás Ferenc Stadionban rengeteg a  kapu, de van úgy, hogy csak kettőt nyitnak ki. Az emberek meg összesűrűsödnek, hiszen nyilván mindenki be akar jutni kezdésre – mondja Eitmann Norbert.

„Ugyanakkor sok esetben nem megfelelő szakmai háttérrel és emberi kvalitásokkal rendelkező biztonsági szolgálatot alkalmaznak, ami sokszor csak olaj a tűzre" – véli Eitmann, majd azt is hozzáteszi, hogy a jeggyel rendelkező fogyasztóknak is van kötelezettségük , amelyet a belépőjegyeken minden esetben fel is tüntetnek. De amennyiben szerződés – azaz a jegy – rá vonatkozó rendelkezéseit nem szegi meg a jegyvásárló, úgy nem történhet a szegedihez hasonló eset, vagyis hogy lemaradjon az adott sporteseményről.

Ki is van kiért?

„A szurkolókért van az egész. Nem a játékosért meg a bírókért esetleg a rendezőkért vannak a szurkolók, hanem fordítva.  A szolgáltatás minőségét kellene emelni és annak tekinteni a szurkolókat akik, azaz a legfontosabb résztvevőnek.  A színházban is azért vannak a színházi felügyelők, hogy akik elmennek oda, azok megfelelően szórakozzanak és biztonságban legyenek” – mondja Eitmann Norbert.



Magyarországon folyamatosan panaszkodnak a klubok, hogy kevés a néző. Ez egyáltalán nem csoda, hiszen a gyenge játék és a siralmas állapotban lévő stadionok mellett nagyon gyakran az összes drukkert potenciális huligánként kezelik.

„Azt gondolják a szervezők, hogy aki focimeccsre jár, az alapvetően veszélyes elem. Pedig akik kimennek, azok szurkolni akarnak, jól akarják érezni magukat és azt akarják, hogy nyerjen a csapatuk. A többség nem azért megy ki, hogy balhézzon. Nem úgy kéne tekinteni a szurkolókra, mint szükséges rosszra, akiket meg kell rendszabályozni. Ők igenis igazi fogyasztók, akik fizetnek, nem is keveset – mondja Eitmann Norbert – éppen ezért megfelelő minőséget kell kapniuk, kezdve a beléptetéstől, egészen addig, amíg elhagyják a stadiont. Tisztelni kell azokat, akik ma még kijárnak futballmeccsekre. Őket meg kellene tartani és nem elriasztani, mert aztán végképp nem lesz senki kint a stadionokban."

Részlet egy szurkolói panaszlevélből
Tisztelt MLSZ !

Szombaton 3 gyerekkel Budapestről Baján keresztül mentünk a teremtornára, ahová nem jutottunk be. A jegyeket már Budapesten megvásároltuk, ezek sértetlenül a rendelkezésünkre állnak, be tudjuk mutatni.

A tapasztaltak alapján megállapítottam, hogy vagy a torna előkészítésekor szükséges egyeztetések során vagy a lebonyolításkor a szervezők hibáztak. Vis majorról nem beszélhetünk, a sporteseményt megtartották, mégsem jutottunk be érvényes jeggyel sem, annak ellenére hogy 10-13 éves gyermekekkel voltam, akik nem jelentettek többlet biztonsági kockázatot.

Önök azt a biztonsági csapatot alkalmazták, akik a Moldávia elleni mérkőzésen szurkolókat bántalmaztak a hírek szerint. Ez a biztonsági csapat a korábbi válogatott mérkőzések során sem tudta megoldani a beléptetést tumultózus jelenetek nélkül, lassan már azt hihetné az ember, hogy kulturáltan már nem is lehet bejutni egy sporteseményre. Túl azon, hogy az indokolatlanul feltorlódott tömegben baleset történhet, tűrhetetlen, hogy a kialakult helyzetben a rendezők feljogosítva érezzék magukat, hogy testi erőt alkalmazzanak, megverjenek nézőket. Mindezt mindenféle azonosítójel nélkül, pillanatokon belül számbeli és erőfölénybe kerülve, törvényi felhatalmazás nélkül tehetik.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását