2024. április 25. - Márk

Mozi minden mennyiségben

Megkezdődött szombaton este a berlini magyar kulturális intézetben, a Collegium Hungaricum épületében a Cinema Total elnevezésű filmes szakmai rendezvénysorozat.
2011. február 13. vasárnap 08:20 - HírExtra
A Collegium Hungaricum Berlin (CHB) épületében az elmúlt évekhez hasonlóan ismét nagy tömeg gyűlt össze, a vendégeket magyar filmalkotásokból kiragadott részletek várták a falakon elhelyezett képernyőkön. Az idei Cinema Total február 16-ig várja az érdeklődőket, a fórum a magyar filmvilág mellett helyet biztosít a közép-európai régió, így az osztrák, a szlovák, a szerb és a román filmszakmának is.

"Szükségünk van a szomszédokra, hogy együttműködjünk, hogy együtt készítsünk filmeket, hogy együtt gondolkozzunk" - mondta köszöntőjében Can Togay János, a CHB vezetője. "A filmvilág egyfelől csupa fantázia. Másfelől viszont iparág is" - jegyezte meg.

Can Togay János kitért arra, hogy a 61. Berlinálén két magyar alkotás is versenyben van. Tarr Béla A torinói ló című alkotással a játékfilmes programban, míg Kárpáti György Mór az Erdő című filmmel a rövidfilmek mezőnyében reménykedhet díjban.

A szombati megnyitón Claudia Schmied osztrák kulturális miniszter és Szőcs Géza kultúráért felelős államtitkár mellett Szlovákia, valamint Magyarország berlini nagykövete is részt vett. A két diplomata a Cinema Total fővédnöke.

Az est folyamán a vendégek láthatták Törőcsik Mari videoüzenetét. A művésznő említést tett arról, hogy bár a cannes-i fesztiválon többször is járt, nyolc filmjét is vetítették, Berlinbe még egyszer sem jutott el. A Cinema Total szervezői szerették volna, ha a színésznő díszvendégként részt vesz a rendezvénysorozaton, de ez Törőcsik Mari zsúfolt programja miatt végül nem valósulhatott meg.

Az est vendégei között volt Gryllus Dorka színésznő, aki a Meseautó című klasszikus film híres dalát énekelte el. A CHB épületében tartott est egyben a Magyar Filmunió hagyományos Berlinale-fogadása is volt. A megnyitón Koltai Lajos rendező szólt a vendégekhez. Az Oscar-díjra is jelölt művész legújabb filmtervéről elmondta, hogy Jeremy Irons brit színésszel készül közös munkára, a forgatókönyvet már a napokban "összeolvassák" Londonban.

A szerdán záruló rendezvénysorozatról szólva Can Togay János kiemelte, hogy olyan platformot akartak életre hívni, amely kapcsolatépítésre és a filmes szakma előtt álló kérdések körbejárására is alkalmas.

A Cinema Total 4 egyik leginkább várt programja az a vasárnapi kerekasztal-beszélgetés, amelyre Andrew Vajna kormánybiztost, Kőrösi Zoltánt, a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) kuratóriumának elnökét, Bokor Attilát, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium főosztályvezetőjét, Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát, Bereczki Csabát, az MMKA nemzetközi igazgatóját, valamint Simon Perryt, az ACE (Ateliers du Cinema Européen) vezetőjét és Henrik Bo Nielsent, a Dán Filmintézet irányítóját is várják.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Kultúra témában
Szeret színdarabokat látogatni?
Rajongok a színházért!
Amennyiben időm és pénztárcám engedi, igazán örömmel teszem!
Évente egyszer-egyszer megesik
Évek óta nem voltam színházban, de szeretnék eljutni
Évek óta nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
Soha nem voltam színházban és nem is érdekel a dolog
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását