2024. április 24. - György

Szupertitkos csepeli bunker

A csepeli önkormányzat és a polgári védelem összefogásának köszönhetően hamarosan látogathatóvá válhat egy kommunista vezetőknek épült szupertitkos bunker.
2011. március 1. kedd 13:58 - HírExtra
Oktatáski központ

A tervek szerint múzeumként és oktatási központként fog tovább működni az a csepeli, Tejút utcai objektum, ahol a felnőttek és gyerekek különleges körülmények között ismerkedhetnek meg a polgári védelem feladataival, és idézhetik fel a történelem letűnt fejezeteit. A bejelentésre a Polgári Védelem Világnapja alkalmából rendezett ünnepség után, dr. Bojtor Gábor polgári védelmi alezredes, az FPVI igazgatója, Loós Zoltán polgári védelmi alezredes, a XXI. kerületi kirendeltség vezetője valamint Ábel Attila, Csepel alpolgármestere jelenlétében került sor.

Egykori menedék

A korábbi „vezetési pont” vegyi vagy sugárszennyezés esetén jó eséllyel megóvta volna a kommunista és polgári védelmi vezetőket a fertőzött levegőtől, de önálló víz- és áramellátással is rendelkezett. Az óvóhelyet a csepeli önkormányzat segítségével az elmúlt húsz évben is fenntartották, ennek köszönhető, hogy a több évtizeddel ezelőtt telepített műszaki felszerelés és a gépek többsége – és így maga a bunker is – ma is működőképes.

A leendő múzeum kiállítási tárgyait Loós Zoltán alezredes szorgalmas gyűjtőmunkájával bővítették korabeli, sokszor negyven-ötven éves térképekkel, oktatási tablókkal, műveleti tervekkel, vegyi szennyezés és sugárzás-mérőkkel, gázmaszkokkal és még sok más, érdekes eszközzel.

A Csepel.info úgy tudja, hogy az oktatási központ felszerelésében és a korabeli szovjet és magyar polgári védelmi filmek digitalizálásában az önkormányzat felajánlotta a további segítségét.

Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását