2024. március 29. - Auguszta

"Matolcsynak mennie kell"

Az MSZP szerint Matolcsy György nemzetgazdasági miniszternek távoznia kellene posztjáról, amiért az államháztartás hiánya az első két hónapban elérte az éves előirányzat 81 százalékát.
2011. március 12. szombat 18:13 - HírExtra
Tukacs István országgyűlési képviselő azt mondta: a rendszerváltás óta még nem volt példa arra, hogy két hónap elteltével ilyen katasztrofális legyen a deficit az egész évre tervezetthez képest.

Elhibázott gazdaságpolitika?

A szocialista politikus szerint ennek egyik oka, hogy a költségvetés eleve gyenge lábakon áll, így például a tervezésekor túlbecsültek egyes adóbevételeket. Ehhez járul hozzá véleménye szerint a kormány elhibázott gazdaságpolitikája, továbbá az, hogy a kabinet háromszor váltott gazdaságpolitikai irányt nyolc hónap alatt.

Szólt arról is, hogy a februári adat ismeretében az éves hiánycél már csak kormányzati beavatkozással lesz teljesíthető. Példaként említette, hogy a 250 milliárd forintos stabilitási tartalék esetében nem egyszerű zárolásról van szó, "ennek a pénznek búcsút kell inteni".

A Széll Kálmán-terv sem segít

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a Széll Kálmán-terv idén várhatóan nem eredményez jelentős kiadáscsökkentést, az pedig kérdéses, hogy a magánnyugdíjpénztárak vagyonából - amelyek nagy részét kötvények alkotják - mennyi pénzt sikerül betenni a költségvetésbe.

A Nemzetgazdasági Minisztérium a hiányadat közlésekor azt a tájékoztatást adta, hogy a magas februári hiánynak nem fundamentális, hanem a kiadások és bevételek eltérő ütemezéséből fakadó okai vannak.
Forrás: MTI/HírExtra
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Belföld témában
Ön megbuktatná a Fidesz-kormányt?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását