2024. április 19. - Emma

Ismét a "köveket" faggatják

Lézeres letapogatással kutatják Stonehenge titkait az English Heritage brit örökségvédelmi szervezet szakemberei, akik arra keresik a választ, hogy mikor és miért jött létre a megalitikus építmény.
2011. március 13. vasárnap 14:29 - HírExtra
A felmérés révén Stonehenge eddigi legpontosabb digitális modellje készül el, amelynek keretében a kő felszínén lévő szabálytalanságokat, képződményeket 0,5 milliméteres pontossággal térképezik fel. Ezt megelőzően 1993-ban végeztek hasonló felmérést, de a fényképfelvételek pontossága nem haladta meg a 2 centimétert - olvasható a BBC brit közszolgálat műsorszolgáltató honlapján.

"Ez az új felmérés lényegesen több információt szolgáltat a megalitikus emlékmű finom részleteiről és a környező terepről" - magyarázta Paul Bryan, az English Heritage térinformatikai osztályának vezetője.

A március végéig tartó kutatások során letapogatják az összes kő látható felületeit, amelyek közül jó néhányat benőtt a moha. Korábban már néhány őskori "graffitit" feltérképeztek a kutatók, közöttük a híres újkőkori "tőrt". "A kövek a múlt nyomait őrzik" - jegyezte meg Dave Batchelor, az English Heritage régésze.

Ismertetése szerint az ókori "kőművészet" nyomait kutatják, de érdekesek az újabb kori graffitik is. E feliratok között szerepel a "Wren" név is, amelyet a kutatók Sir Christopher Wrennek (1632-1723) angol tudóssal, asztronómussal, korának egyik legnagyobb barokk építészével, a londoni Szent Pál-katedrális megálmodójával hozzák összefüggésbe. E feltételezést látszik alátámasztani, hogy a közelben volt a Wren-család birtoka.



Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását