2024. április 18. - Andrea, Ilma

Holdtölte után szívesen esznek embert az oroszlánok

Közvetlenül holdtölte után a leghajlamosabbak emberevésre az oroszlánok - állítják egy afrikai felmérés amerikai elemzői.
2011. július 21. csütörtök 12:44 - HírExtra
Következtetésük ötszáz, embert ért oroszlántámadás feljegyzésén alapul, mindegyik eset Tanzániában történt 1988 és 2009 között. A támadások kétharmada halálos kimenetelű volt, és áldozatukat meg is ették az oroszlánok. Döntően szürkület és este tíz között vadásztak emberre a nagymacskák - és közvetlenül telihold után.

A Minnesotai Egyetem kutatói a teljes sötétséggel magyarázzák az összefüggést: holdtöltét követőn az égitest viszonylag sokára kel fel alkony után, és a köztes idő kellően fénytelen az oroszlánoknak az eredményes vadászathoz. Ráadásul a holdvilágos időszak után a ragadozók kiéhezettebbek, mivel a fényes éjeken nehezebben ejtenek zsákmányt.

A statisztikák alapján az oroszlánok többször támadnak emberre az esős évszakban is, amikor szintén sötétebb van, mert a holdat értelemszerűen felhők takarják - adta hírül a The Daily Telegraph című brit lap.

Az emberiség jó ideje együtt él a nagymacskák jelentette fenyegetéssel, a legrégibb, oroszlánokat ábrázoló barlangrajzok 36 ezer évesek.


Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Tudomány témában
Ön szerint mi okozta a koronavírust?
Egyszerű véletlen
Az állatok és emberek közt megnövekedett találkozásszám
Kína terjesztette gazdasági előnyökért
Trump áll mögötte
Nem tudom, de nem lehet véletlen
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását