2024. április 18. - Andrea, Ilma

Döbbenetes felmentő ítéletek

Az "igazság megtagadásával" vádolta szerdán a ruandai népirtás áldozatainak szervezete a vérengzések kivizsgálását végző ENSZ-törvényszéket (ICTR), mert az felmentett két egykori katonai vezetőt.
2014. február 13. csütörtök 07:13 - HírExtra
"Meg vagyunk döbbenve (...), ez az igazság megtagadása" - szögezte le az 1994-es népirtást túlélők hivatalos szervezetének, az Ibukának az elnöke.

Jean-Pierre Dusingizemungu megjegyezte, hogy az első fokon 11 és 20 év börtönre ítélt volt katonai vezetők felmentése éppen abban az évben történt, amikor Ruanda a népirtás 20. évfordulójáról emlékezik meg. A bíróság döntése "olyan üzenet, amely elbátortalanít minket" - tette hozzá.

Az ICTR kedden felmentette Augustin Ndindiliyimana tábornokot, a ruandai csendőrség vezérkarának vezetőjét, valamint Francois-Xavier Nzuwonemeyét, a ruandai hadsereg elitalakulatának, a "felderítő zászlóaljnak" a parancsnokát. Ndindiliyimana a vád szerint hagyta, hogy a csendőrség, a "biztonság jelképe" részt vegyen a népirtásban. A tanzániai székhelyű bíróság azzal indokolta a vádlott felmentését a másodfokú eljárásban, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a tábornok a népirtás idején még tényleges ellenőrzést gyakorolt volna a csendőrség felett.
Nzuwonemeyének állítólag közvetlen szerepe volt Agathe Uwilingiyimana ruandai kormányfő és az ő testi épségére vigyázó tíz belga békefenntartó megölésében. A bíróság keddi határozata szerint azonban a gyilkosságokban való részvételét nem támasztották alá "minden kétséget kizáróan" helytálló bizonyítékok. A bíróság rajtuk kívül egy harmadik vádlott börtönbüntetését 20 évről 15 évre csökkentette.

"Ezek az emberek népünk lemészárlását tervezték" - hangsúlyozta Egide Nkuranga, az Ibuka elnökhelyettese egy ruandai napilapnak. "Az ICTR pedig botrányos módon szabadon engedi őket" - tette hozzá.

Az 1994-es ruandai népirtásban az ENSZ adatai szerint mintegy 800 ezer tuszi és mérsékelt hutu vesztette életét. Az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) 1994. novemberi határozata alapján létrehozott ICTR feladata a népirtás felelőseinek felkutatása és elítélése.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását