2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Újra szállthatunk Oroszországba

Oroszország várhatóan március közepén feloldja a Magyarországra vonatkozó élősertés, sertéshús, valamint sertéshúsból készült termékek importtilalmát - közölte Kardeván Endre szerdán az MTI-vel.
2014. február 26. szerda 13:46 - HírExtra
A Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) élelmiszerlánc-felügyeletért és agrárigazgatásért felelős államtitkára erről a megyei főállatorvosok előtt beszélt szerdán.

Az államtitkár emlékeztetett, az Orosz Föderáció, Fehéroroszország és Kazahsztán vámuniója január végén azt követően állította le a sertéshús importját az EU országaiból, így Magyarországról is, hogy Litvániában kimutatták az afrikai sertéspestist. Azóta a betegség kórokozóját a lengyelországi vaddisznókban is kimutatták.

A helyzet megoldása érdekében megbeszélések kezdődtek az unió állategészségügyi hatóságának vezetője és a Roszszelhoznadzor, az orosz élelmiszeripari- és mezőgazdasági termékek állami felügyeletének vezetője között. A kialakult helyzet téma volt az unió mezőgazdasági miniszteri tanácsülésén és a főállatorvosi munkaértekezleten is. Az unió és Oroszország közötti tárgyalásokon az ügy lehetséges megoldását egymáshoz közeli módon tartják elképzelhetőnek - jegyezte meg az államtitkár, aki egyben az országos főállatorvos.
Utalt arra, hogy az importtilalom csak azokra a konkrét régiókra vonatkozna, ahol a betegség előfordulását kimutatták. Az unió többi térségéből - országából, országrészéből - engedélyeznék az importot, ha megfelelnek az adott régiók az orosz, illetve a vámunió auditjának.

Magyarország ezen a területen kedvező helyzetben van - jelentette ki Kardeván Endre -, mert már egy-másfél hete az országban vizsgálódnak az orosz állategészségügyi szakemberek, az auditorok. Most egy korábban már tervezett ellenőrzés végeznek az orosz állategészségügyi ellenőrök az országban. Ezért megnőtt az esélye annak, hogy Magyarország korábban visszakerüljön az engedélyezési listára, és ismét szállíthasson élősertést és sertéshúst Oroszországba - tette hozzá. A kivitel várhatóan március közepén kezdődhet meg újra - vélekedetett az államtitkár.

Kardeván Endre az MTI-nek korábban elmondta: 21 magyarországi sertéshús-üzem, exportőr cég és húsfeldolgozó, valamint sertéstelep ellenőrzését végzik el az orosz auditorok.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Gazdaság / HR témában
Ön miként vélekedik a magyar gazdaságról?
A gazdaságunk szárnyal, határ a csillagos ég!
A gazdaságunk bár a levegőben van, magassága legfeljebb másfél méter, sebessége egy csigával azonos.
A gazdaságunk valaha szárnyalt, jelenleg a sütőben sül, zöldségkörettel.
A reformok működnek
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását