2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Nem csak az Iszlám Állam a gond

A Magyar Tudományos Akadémia Világgazdasági Kutatóintézetének szakértője szerint Irakban bonyolult a helyzet: a magát Iszlám Államnak nevező terrorszervezet mellett belső feszültségek is problémákat okoznak.
2016. május 19. csütörtök 10:19 - HírExtra

    N. Rózsa Erzsébet az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta, Irakban zajlik egy egyeztetett fellépés az Iszlám Állammal szemben. Ezzel kapcsolatban sokan számolnak be a terrorszervezet területvesztéséről, ugyanakkor arról is jönnek hírek, hogy újabb településeken jelent meg a terrorszervezet, így valójában területe folyamatosan változik.

    A szakértő azt mondta: az Iszlám Állam korábban Irak szunnita területein tört elő, mostanában viszont Bagdad siíta lakta környezetében hajtanak végre merényleteket a nevében.

    Bagdad környékén folyamatosak a tüntetések is, például az óriási korrupció miatt - jelezte N. Rózsa Erzsébet, megjegyezve, ott vannak a kurdok is, akik Irakon belül elkülönülve, egy "kurd államban" élnek, és sokkal jobban fejlődtek, mint Irak többi része. Az itteni kurd persmerga harcosoknak együtt kellene működniük a központi iraki hadsereggel, és itt vannak problémák - értékelte a szakértő, hozzátéve: úgy tűnik, Moszul felszabadítása ismét megtorpant egy időre.

Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását