2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Gyilkossági kísérlet ellenére nem adja fel

A macedón rendőrség tizenöt ember ellen adott ki elfogatóparancsot, mert azzal gyanúsítják őket, hogy részt vett abban az akcióban, amelynek keretében csütörtök este betörtek a szkopjei parlamentbe.
2017. május 1. hétfő 07:19 - HírExtra
Hat gyanúsítottat már elfogtak, őket azzal vádolják, hogy a tüntető tömeg tagjaiként munkájuk végzésében akadályozták a hivatalos szerveket.

A csütörtöki összecsapásokban több mint százan sérültek meg, köztük több rendőr és parlamenti képviselő.

Nem sikerült kormányt alakítani

Macedóniában decemberben tartottak előrehozott parlamenti választást, azóta nem sikerült kormányt alakítani. A választást ugyan a jobboldal nyerte meg, vezetőjének, Nikola Gruevszkinek azonban nem sikerült kormányt alakítania. Gjorge Ivanov államfő pedig elutasította, hogy a baloldalt bízza meg kormányalakítással, mert szerinte a szociáldemokraták megállapodása az albán kisebbségi pártokkal veszélyezteti Macedónia függetlenségét és egységét.



Rasszizmus


A feszült helyzet csütörtökön csúcsosodott ki, amikor a képviselőház napirendjén kívül a választások második helyén végző szociáldemokraták, valamint az albán kisebbségi pártok egy albán nemzetiségű képviselőt választottak meg a parlament új elnökének. A jobboldali tiltakozók ezt követően törtek be az ülésterembe, és székekkel, valamint minden kezük ügyébe kerülő tárgyal kezdték el megdobálni és ütni a bent tartózkodókat. A támadás egyik sérültje a szociáldemokraták vezetője, Zoran Zaev volt.


 
Zoran Zaev - pofonoktól piros az arca: kapta

Az események következményeként pénteken benyújtotta lemondását a belügyminiszter, aki azt mondta: azért mond le, mert nem sikerült "kizárnia a politikát" a rendőrség soraiból, holott a belügyi szerveknek a rend és béke megóvása lenne a feladatuk, nem pedig az, hogy a politika visszaéljen velük. Hozzátette: a biztonsági szolgálatok vezetőit is felelősnek tartja a történtekért, a rendőrség lassú és nem megfelelő reagálása miatt.

Zoran Zaev gyilkossági kísérletnek nevezte az őt és társait ért támadást, mindazonáltal hozzátette, hogy ez sem tántorítja el attól a szándékától, hogy kormányt alakítson.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Külföld témában
Mit várhatunk Joe Biden elnökségétől?
Visszatér a józan ész a Fehér Házba
Újra jön a neoliberalizmus
Semmi nem változik
Biden megbuktatja az európai féldemokráciákat
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását