2024. március 28. - Gedeon, Johanna

Elbúcsúztatták Tottit

Francesco Totti 10-es számú mezét öltötte magára a római Olimpiai Stadion közönsége az AS Roma kapitányának utolsó mérkőzésén vasárnap, így búcsúztatva a csapat legendás labdarúgóját.
2017. május 29. hétfő 11:42 - HírExtra


Ritkán látott telt ház előtt zajlott a Roma-Genoa találkozó, amely Francesco Totti búcsúmeccseként kerül be az olasz fővárosi klub történetébe. Az AS Roma játékosai mezükön (bal karjukon) Tottit búcsúztató emblémát viseltek, és a Genoa is hasonlóan köszönt el a nagy vetélytárstól.

A mintegy hetvenezer néző nagy része 10-es számú mezt viselt a kapitány tiszteletére. A bordó-sárga zászlókat és sálakat magasba tartva énekelték a csapat himnuszát, a Roma-szót Totti nevével helyettesítve. A felnőttek közül sokan végigkövették Francesco Totti 25 éves pályafutását, de a stadion tele volt gyerekekkel is, akik körében Totti szintén élő legendának számít. A magasba tartott transzparenseken az volt olvasható, hogy Totti örökre a Roma marad, Totti Róma királya, és az is, hogy a Roma-szurkolók egyetlen szerelme Totti marad.

Sokan sírtak a lelátókon: könnyes volt a szeme (a Tottit keveset szerepeltető, ezért kifütyült) Luciano Spalletti vezetőedzőnek is. A lefújást követően Francesco Totti visszatapsolt a közönségnek, és körbefutott a lelátók előtt. A kispadhoz érve azt mondta társainak, "sokat láttam már életemben, de ehhez hasonlót sohasem".

Totti utolsó meccsére lehetetlenség volt jegyet találni. A stadionban volt James Pallotta, az AS Roma amerikai tulajdonosa is.

A stadionon kívül maradt szurkolók televízión nézték a búcsúmérkőzést, az olasz főváros utcáin bordó-sárga zászlók lobogtak az ablakokból és teraszokról, a házfalakon Totti-graffitik jelentek meg.

Francesco Totti a második félidő tizedik percében lépett pályára hatalmas üdvrivalgástól kísérve. A találkozó végén először visszament az öltözőbe, majd ismét pályára lépett, hogy csapata és szurkolói koreográfiával búcsúztassák. A gyep közepén lefektették Totti 10-es számú mezének nagyméretű mását, a mez szélén az AS Roma játékosai sorakoztak fel, ők is Totti mezét viselve. A nézők a sárga papírra nyomtatott bordó színű számot tartottak a magasba. Francesco Totti könnyekkel küzdve búcsúzott.

Alessandro Florenzi a pályán zokogott, a szurkolók a lelátókon, a riporterek a mikrofonoknál. Megjegyezték, hogy Olaszországban eddig talán egyedül Alessandro Del Pierót búcsúztatták így a Juventusnál.

James Pallotta átadta Tottinak a 10-es mezt, azt jelezve, hogy ezt más nem fogja viselni.

Az olasz sportlapok és sportcsatornák Tottinak szentelt oldalakkal és műsorokkal búcsúztatták a kapitányt. Az internetes közösségi oldalakon elterjedt a #Totti Day-hastag. Az egész világból érkeztek üzenetek. Daniele De Rossi azt írta bejegyzésében, hogy megtiszteltetés volt számára a kapitánnyal játszani. Az Internazionale Twitteren emlékezett az utóbbi 25 évben Tottival vívott küzdelmekre, azt a gólt emelve ki, amelyet Francesco Totti 2005. október 26-án rúgott a San Siro Stadionban az Inter hálójába.

Gianluigi Buffon azzal búcsúztatta Francesco Tottit, hogy "remekmű" gólokat rúgott neki. Többek között az Internazionale volt játékosa, Javier Zanetti Róma utolsó császárának nevezte Tottit, a Roma játékosa, Alessandro Florenzi pedig felidézte, hogy gyerekkorában Totti volt a példaképe. Rudi Garcia, az AS Roma volt edzője szerint Totti örök marad, Fabio Cannavaro pedig videóval búcsúztatta.

Tottit pénteken sport-díszdiplomában részesítették. Az újságírók kérdésére, hogy mit fog hétfőtől csinálni, azt válaszolta, elmegy horgászni.

Egy másik, vasárnapi interjúban elismerte, hogy az utolsó meccse előtti éjszaka nem tudott aludni. Hangsúlyozta, több ötlete van, hogyan szeretné folytatni, azt azonban nem árulta el, mire gondol. Kizárta, hogy televíziós kommentátorként dolgozzon, mint Del Piero. Azt mondta, legszívesebben gyerekekkel foglalkozna fociedzőként.

Francesco Totti az AS Roma játékosaival az olasz főváros egyik legnevesebb éttermében ünnepli meg 25 éves karrierjét, amelynek során 786-szor lépett pályára, 307 gólt rúgott és 2006-ban az olasz válogatottal világbajnok lett.
Forrás: MTI
Kapcsolódó cikkeink
További cikkeink
Legfrissebb hírek
Legolvasottabb hírek
Legfrissebb írásaink
Legolvasottabb írásaink
Szavazás Sport témában
Kijutunk-e a labdarugó világbajnokságra?
Igen
Nem
ÁLLÍTSA BE A DÁTUMOT ÉS MEGTUDJA MI TÖRTÉNT AZNAP A VILÁGBAN
A HírExtra különleges időgépével nem csupán egyetlen hírre, de az adott nap teljes híranyagára rátalálhat, az oldal fennállása óta.
Dátum: - - Idő: -
FOTÓTÁR
Felkapcsolták a margitszigeti futókör LED-világítását